Detalii din dosarul judecătorilor reținuți pentru implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari

  • 30 Septembrie 2017 11:16
Detalii din dosarul judecătorilor reținuți pentru implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari

La un an de la reținerea a 16 foști și actuali judecători învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unor hotărâri ilegale, prin care au fost spălați aproximativ 20 de miliarde USD, nu există nicio sentință, toți inculpații fiind cercetați în stare de libertate, la Judecătoria Chișinău. Nouă dintre aceste dosare sunt acum gestionate de doar doi judecători-raportori, după ce mai mulți magistrați s-au abținut să-și judece foștii colegi, iar alții au fost promovați.

Pe 22 și 23 septembrie 2017 s-a împlinit un an de când 16 foști și actuali magistrați primeau mandate de arest pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD prin intermediul instanțelor de judecată din R. Moldova. Inițial, pe dosar au figurat 17 judecători. În martie 2016, însă, a decedat Ion Gancear, cel care semna, în iunie 2013, o ordonanță care viza 710 milioane USD. La scurt timp după ce a fost reținut în acest dosar, a decedat și judecătorul Iurie Țurcan, care emitea o ordonanță similară, de încasare a 700 de milioane USD. În consecință, dosarul pe numele său a fost clasat. Un alt judecător care a fost vizat în ancheta procurorilor și în privința căruia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a dat acordul pentru a fi investigat, Victor Orândaș, a reușit să fugă din Moldova, nefiind găsit nici astăzi.

14 dosare, toate la Judecătoria Chișinău

Ștefan Niță

Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată în februarie 2017, magistrații fiind judecați pentru complicitate la spălarea banilor în proporții deosebit de mari și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.

Deși au trecut aproape opt luni de când se află pe masa unor judecători, niciun dosar nu a avut încă o finalitate.

Astăzi, toate cele 14 dosare sunt examinate la Judecătoria Chișinău, iar nouă dintre ele au fost repartizate la doar doi judecători.

Astfel, cinci dosare sunt în gestiunea judecătoarei Ioana Chironeț, ea fiind judecător-raportor în completul din care face parte.

Sergiu Lebediuc

Chironeț a fost numită în funcție pe un termen de cinci ani în august 2015, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, după ce activase în ultimii ani în cadrul CSM, fiind șefa secretariatului. Ioana Chironeț are în gestiune dosarele lui Valeriu Gâscă (ex-judecător), Serghei Gubenco (judecător la CA Comrat), Iurie Hârbu (judecător la Judecătoria Telenești), Gheorghe Marchitan (ex-judecător) și al Lilianei Andriaș (ex-judecătoare). Alte patru dosare, cele în care sunt vizați Igor Vornicescu (ex-judecător), Mihail Moraru (ex-judecător), Serghei Popovici (judecător la Judecătoria Comrat) și Serghei Lebediuc (judecător la Judecătoria Chișinău), sunt în gestiunea magistratului Alexei Paniș, numit în funcție în martie 2017. Paniș, la fel ca și Chironeț, este judecător-raportor în completul din care face parte.

Citiți continuarea pe zdg.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău