Detalii despre procesul de vaccinare anti-COVID-19. O comisiei specială va examina cazurile suspecte ce vizează nerespectarea procesului de imunizare, după ce mai mulți funcționari publici s-au vaccinat

  • 30 Martie 2021 12:56
Detalii despre procesul de vaccinare anti-COVID-19. O comisiei specială va examina cazurile suspecte ce vizează nerespectarea procesului de imunizare, după ce mai mulți funcționari publici s-au vaccinat

O comisiei specială va examina toate cazurile suspecte ce vizează nerespectarea procesului de imunizare anti-COVID, după ce mai mulți funcționari publici s-au vaccinat, deși, nu fac parte din categoria lucrătorilor medicali supuși vaccinării la prima etapă. Ministerul Sănătății a primit mai multe sesizări cu presupuse abateri și urmează să ia o decizie în acest sens. 

În spațiul public au apărut recent informații cu privire la imunizarea unor funcționari publici și agenți economici din raioanele Edineț și Ungheni. De asemenea, Primăria orașului Cantemir anunță pe o rețea socială că toți angajații instituției s-au imunizat săptămâna trecută, împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech. Aceasta, deși, ei nu sunt incluși în prima etapă de vaccinare.

Președinta Comitetului coordonator al Campaniei de imunizare anti-COVID, Ninel Revenco, a comunicat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost sesizat în privința unor cazuri suspecte de vaccinare a unor persoane care nu sunt lucrători medicali sau beneficiari ai centrelor de plasament sau aziluri.

Este, desigur, regretabil acest fapt că există suspiciuni de încălcare a campaniei și a mersului normal al campaniei de vaccinare și noi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, maximă atenție și maximă vigilență. În primul rând să fie vaccinate persoanele care sunt în grupul de risc. În cadrul comitetului național de coordonare a vaccinării a fost creată o comisie care va analiza toate cazurile de suspiciune, de încălcare a campaniei de vaccinare, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va primi o decizie în cazul dat. 

Potrivit datelor prezentate de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică până acum au fost vaccinate peste 38 de mii de persoane. Este vorba e 52 la sută din lucrătorii medicali și peste 20 la sută din angajații și beneficiarii centrelor de plasament și aziluri. 40 la sută din raioane au utilizat toate dozele de vaccin distribuit. O parte din dozele oferite săptămâna trecută sub formă de donație de către România sunt distribuite în mai multe raioane. Restul vor fi temporar depozitate, a menționat medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Alexei Ceban.

Din aceste 50 400 de doze 14 400 sunt distribuite, astăzi, către teritoriile administrative, iar 36 de mii de doze vor rămâne la depozitul ANSP pentru a asigura doza doi pentru persoanele care, deja, au efectuat prima doză. Deja când vom avea o confirmare a recepționării unor loturi, atunci vom distribui aceste doze pentru inițierea vaccinării a altor persoane.

Membrii Comitetului Coordonator ai campaniei de vaccinare anti-COVID au mai comunicat că în curând va fi inițiată a două etapă de vaccinare în care sunt incluse persoanele de peste 60 de ani, cei cu morbidități, dar și cadrele didactice.  Pentru etapa a III va fi disponibilă programarea online, care este, încă, în proces de elaborare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău