Detalii despre noul lot de vaccin anti-COVID-19 care urmează să ajungă astăzi în R. Moldova. Cine ar urma să fie imunizați din aceste doze

  • 19 Martie 2021 12:38
Detalii despre noul lot de vaccin anti-COVID-19 care urmează să ajungă astăzi în R. Moldova. Cine ar urma să fie imunizați din aceste doze

Un lot de vaccin împotriva COVID-19 urmează să ajungă, astăzi, în Republica Moldova. Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer, oferit gratuit prin intermediul Platformei COVAX.

Coordonatoarea Campaniei de imunizare împotriva COVID-19, Ninel Revenco, a precizat că nu se știe deocamdată ce categorii de persoane vor fi vaccinate cu acest ser. Mai întâi, se va face o evaluare a gradului de imunizare a lucrătorilor medicali, după care se va decide dacă se trece la cea de-a doua etapă de vaccinare, a precizat Ninel Revenco într-un interviu realizat de Aliona Savca.

Vor veni vaccinurile prin Platforma COVAX, în mod gratuit, iar aceste loturi vor fi folosite pentru a asigura în continuare procedura de imunizare a cetățenilor din țara noastră.

-Cine ar urma să fie imunizați din acest lot de vaccin?

Urmează conform etapizării vaccinărilor. Verificăm procentul acoperirii cu vaccinuri a lucrătorilor medicali în asistența medicală spitalicească, asistența medicală primară, urgență prespitalicească, stomatologi, farmaciști, laboratoare, centre de diagnostic, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, studenții. În cazul când avem acoperire maximă a acestui contingent treptat se va trece la etapa a doua de vaccinare care include persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele care au maladii asociate, persoanele care lucrează în sistemul educațional, ministerul Apărării, conform Programului național de imunizare.

-Se preconizează, cumva, de a impulsiona acest proces de vaccinare? Se discuta că este cam lent.

-Referitor la faptul dacă noi am putea face într-un ritm mai rapid vaccinarea, răspunsul este că, în primul rând, depinde de numărul de vaccinuri în țară. Ca și comparație, unele țări au început vaccinarea în luna noiembrie-decembrie și au doar 3% acoperire cu vaccinare la cinci luni de la începutul campaniei de vaccinare. Alte țări au început în luna ianuarie și au ajuns la 29%-32%. Totul va fi în funcție de prezența vaccinului. În al doilea rând, depinde de gradul de acceptare a vaccinurilor de către oameni. Țara are capacități de a extinde numărul centrelor de vaccinare. În așa mod, se preconizează extinderea acestor centre mai mult de o mie.

-În prezent, câte asemenea centre de vaccinare există?

-La moment sunt deschise centrele de vaccinare în spitale, așa cum este stipulat în Programul național de imunizare pentru etapa I, când sunt deschise mai mult de o sută, după care la nivel de asistență medicală mai mult de 300 de centre și la etapa III – mai mult de o mie.

-La această etapă, deocamdată, nu putem vorbim despre majorarea numărului de centre?

-Deja, s-au majorat numărul de centre de vaccinare odată ce am trecut la imunizarea asistenței medicale primare.

De menționat că până la sfârșitul lunii martie, în Republica Moldova ar urma să mai ajungă 46 de mii de doze de vaccin prin Platforma COVAX și alte 50 de mii de doze – din donația oferită de România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău