Detalii despre Erasmus+, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport

  • 05 August 2021 12:46
Detalii despre Erasmus+, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport

Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.

Obiectivul general al programului este de a sprijini, prin învățarea continuă, educațional și profesional dezvoltarea personală a oamenilor în Europa și nu numai, contribuind astfel la creștere durabilă, locuri de muncă de calitate și coeziune socială, pentru stimularea inovației și pentru consolidarea identității europene și cetățenie activă.

Programul Erasmus + prevede punerea în aplicare a următoarelor acțiuni în perioada 2021-2027:

  • Mobilitatea persoanelor în scop educațional: oportunități pentru elevi, studenți, stagiari și tineri, precum și pentru profesori, formatori, lucrători de tineret, antrenori sportivi, personalul instituțiilor de învățământ și societatea civilă organizații să desfășoare o experiență de învățare și / sau profesională în altă țară.
  • Activități de participare a tinerilor: inițiative locale și transnaționale conduse de tineri, conduse de grupuri informale de tineri și / sau organizații de tineret pentru a ajuta tinerii să se angajeze și să învețe, să participe la viața democratică, crescând conștientizarea valorilor comune și a drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, reunind tinerii și factorii de decizie la nivel local, național și european, precum și contribuirea la obiectivele comune ale Uniunii Europene.
  • Activități DiscoverEU: acțiune care oferă tinerilor în vârstă de 18 ani ocazia de a avea o experiență individuală sau de grup pe termen scurt călătorind în întreaga Europă în cadrul unei activități educaționale informale vizate la promovarea sentimentului lor de apartenență la Uniunea Europeană și descoperirea diversității sale culturale.
  • Programul oferă oportunități de învățare a limbilor străine participanților care desfășoară o activitate de mobilitate în străinătate.

Responsabilă pentru derularea programului Erasmus + este Comisia Europeană, iar sarcinile de execuție bugetară sunt încredințate agențiilor naționale, care sunt mai aproape de beneficiarii săi. În acest scop, fiecare țară a programului a desemnat una sau mai multe agenții naționale, care funcționează ca punți de legătură.

Este important de menționat că doar țările membre ale Uniunii Europene, dar și unele state asociate și recunoscute ca state partenere/candidate  de a fi membre UE, pot  conform Regulamentului Programului Erasmus + fi eligibile pentru programele propuse spre finanțare.

România, ca stat membru UE oferă toate aceste oportunități tinerilor, fiind una din țările care poate aplica la toate programele oferite de Promanul Erasmus +, spre deosebire de Republica Moldova, care are acces la program sub rezerva unor condiții și criterii specifice.

Astfel, foarte mulți studenți din România aleg să studieze pentru o anumită perioadă (de la 2 luni la 12 luni)  în străinătate la o instituție parteneră de învățământ superior sau să efectueze un stagiu într-o întreprindere, un institut de cercetare, un laborator, o organizație sau orice altă activitate relevantă la un loc de muncă în străinătate.

Obiectivul acestei acțiuni este de a contribui la crearea unui spațiu european al educației, precum și de a consolida legătura între educație și cercetare, pentru a încuraja abilitățile de gândire critică ale studenților din toate disciplinele și la toate nivelurile (inclusiv nivelurile de licență, masterat și doctorat).

Universitățile de unde au aplicat cei mai mulți studenți din România pentru o mobilitate la o altă universitate parteneră sunt Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj și Universitatea din Oradea, iar cei mai mulți studenți care au optat pentru un schimb de experiență în România vin din țări ca Ungaria, Spania și Franța.

Numărul acestor mobilități și schimburi de experiență este în creștere constantă, oferind tinerilor o șansă unică de a studia un semestru sau un an la o universitate de top din Europa.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) este agenția națională din România care de mai bine de 20 de ani gestionează cel mai apreciat Program european Erasmus+, oferind consultanță și ajutor celor interesați. Pe site-ul acestei instituții veți găsi foarte multe informații utile https://www.erasmusplus.ro/.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău