Detalii ale protestului din Piața Marii Adunări Naționale

  • 07 Septembrie 2015 15:35
Detalii ale protestului din Piața Marii Adunări Naționale

La Chișinău, câteva zeci de mii de persoane au participat duminică, 6 septembrie, la un protest de amploare împotriva actualei guvernări a Republicii Moldova.

Manifestanții au solicitat demisia conducerii țării, organizarea de alegeri anticipate și tragerea la răspundere a celor responsabili de jaful din sistemul bancar. Acțiunea de protest a fost organizată de Platforma Civică ”Dreptate și Adevăr”, o structură lansată la începutul anului de câțiva lideri de opinie. 

Participanții la protest au cerut demisia președintelui Nicolae Timofti și a întregii conduceri a țării, alegeri anticipate, alegerea președintelui prin vot direct, demisia celor responsabili de jaful din sistemul bancar, a șefului Centrului Național Anticorupție și a Procurorului General.

Manifestanții au creat un ”Grup de contact” care să discute cu guvernarea cerințele populare. Grupul a avut discuții cu premierul Valeriu Streleț, care s-a arătat dispus să se întâlnească cu organizatorii protestului la Ministerul Agriculturii, propunere respinsă de protestatari care au cerut ca primele persoane în stat să vină în Piață.

”Vom cere greva generală, vom sta în corturi, sub umbrele. Ne vom adresa la instituțiile internaționale să-i declare persoane nongrata”, a declarat Vasile Năstase,unul dintre reprezentanții Platformei DA.

”I-am așteptat să vină aici, în Piața Marii Adunări Naționale. Ne-au spus că sunt undeva pe la Ministerul Agriculturii și să venim și noi acolo. Vom rămâne cu voi în piață, până când vor veni ei aici, odată și odată, ca să vorbească cu poporul”, a declarat liderul Grupului de Contact, Andrei Năstase.

Protestatarii nu s-au prezentat la întâlnirea cu reprezentanții guvernului la ora anunțată, iar premierul Valeriu Streleț a declarat că este gata să discute revendicările care sunt de competența executivului.   

„Probabil, sunt motive inventate pentru a nu iniția un dialog constructiv cu puterea. Noi avem o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova care au ieșit în PMAN. Noi am făcut o analiză exactă a revendicărilor care sunt în câmpul de competență a Guvernului”, a declarat premierul.

Organizatorii protestului au îndemnat oamenii să rămână în Piața Marii Adunări Naționale, unde au fost instalate câteva corturi, până le vor fi îndeplinite toate revendicările.

Protestele nu au trecut fără provocări. Mai mulți membri ai grupării extremiste ”Antifa”, au încercat să ia cu asalt sediul Procuraturii Generale din Chișinău, iar poliția a fost nevoită să intervină în forță. În rucsacurile acestora au fost descoperite lanțuri și lacăte. Câțiva protestatari au fost reținuți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău