Destinații de vacanță | Sfântu Gheorghe - satul stațiune din Delta Dunãrii

  • 25 Mai 2017 12:38
Destinații de vacanță | Sfântu Gheorghe - satul stațiune din Delta Dunãrii

Punctul extrem al României unde natura se poate bucura încă de o antropizare păstrată la limite decente, locul unde Dunărea întâlnește Marea Neagră, plaja unde egretele și caii încă se simt liberi. Rămâne de văzut cât timp va mai rezista identitatea satului Sfântu Gheorghe ispitei turismului în masă.

Situat la aproximativ 70 de kilometri de Tulcea (în linie dreaptă), Sfântu Gheorghe poartă numele celui mai vechi braț al Dunării, adăpostind în jur de 1000 de locuitori, scrie Descopera.

Destinații de vacanță | Sfântu Gheorghe - satul stațiune din Delta Dunãrii

Aici, casele modeste, biserica și ulițele contrastează din ce în ce mai mult în ultimul timp cu noile facilități ale satului devenit încet, încet, stațiune. Campingul, miniportul și pensiunile luxuriante populează satul, punându-i pe gânduri pe săteni, care nu știu ce să aleagă dintre noile oportunități care vor veni împreună cu modernizarea localității și autenticitatea Deltei, care rezistă încă în Sfântu Gheorghe.

Orice vizită în Sfântu Gheorghe începe la debarcader, unde căruțele și ‘titicarul’ își așteaptă turiștii spre a-i conduce spre locurile de cazare. Mulți aleg să se cazeze în centrul satului, bucurându-se astfel de ospitalitatea localnicilor. Mai mult, sătenii sunt cei care le pot face din vizita în Sfântu Gheorghe o vacanță de neuitat: plimbările cu barca pe canalele Dunării, precum și mâncarea tradițională din pește sunt două dintre atuurile Deltei, oferite într-un mod impecabil de localnici.

La fel de mulți aleg campingul, căsuțele din lemn și corturile fiind mai mult decât suficiente pentru un sejur în Deltă. Campingul păstrează o arhitectură specifică, fiecare căsuță fiind construită din lemn, cu un acoperiș din stuf. Un alt avantaj al campingului este poziționarea sa, acesta aflându-se chiar la marginea satului, fiind spațiul de cazare cel mai apropiat de locul de vârsare a Dunării în Marea Neagră.

Sfântu Gheorghe atrage deasemenea prin una dintre ultimele plaje sălbatice din România. Cu o întindere de 14 kilometri, plaja adăpostește, printre cearșafuri si colace, bovinele sătenilor venite să se adape, precum și o populatie de câteva zeci de cai sălbatici care, împreună cu cei din pădurea Letea, sunt ultimii din specia lor în Europa.

O altă bogăție a Deltei este marea diversitate de specii de păsări care populează și zona din jurul satului Sfântu Gheorghe. O simplă plimbare cu barca pe canalele Dunării dezvăluie o priveliște liniștitoare, împânzită cu pelicani, pescăruși, egrete, cormorani sau albatroși. Cel mai bun moment pentru a admira înaripatele Deltei este dimineața, acestea îndepărtându-se pe parcursul zilei din cauza bărcilor care traversează apele Dunării.

Cel mai mare ținut mlăștinos al Europei este unic și prin marea întindere de stufăriș (una dintre cele mai mari din lume), alături de sălcii, papură, ferigi de apă, dar și o mare populație de nuferi, localnicii chiar oferindu-le turiștilor plimbări cu barca numite ‘la nuferi’. Datorită vegetației bogate, în zona Sfântu Gheorghe trăiește și o populație semnificativă de rate sălbatice, una dintre puținele specii de păsări care pot fi vânate în zonă.

În momentul de față localitatea Sfântu Gheoghe trece printr-o transformare care ar putea schimba complet modul în care era cunoscută până acum. În ultimii ani, liniștea Deltei era clintită doar cu ocazia Festivalului de Film ‘Anonimul’, proiecțiile de filme desfășurându-se pe perioada unei singure săptămani. Odată cu noile pensiuni apărute printre vechile case, noul miniport și diversele banane și ski jet-uri de la malul mării, Sfântu Gheorghe riscă să-și piardă încet, încet, simplitatea pentru care este apreciat. Desigur, nevoia legată de aceste facilități este strâns legată și de un nou val de turiști care au început în ultimii ani să prefere Sfăntu Gheorghe în dauna vacanțelor petrecute pe litoralul Mării Negre.

Modernizarea este o sabie cu două tăișuri, fapt recunoscut și de săteni. Deși apreciază Delta și Sfântu Gheorghe mai mult decat oricine, aceștia acceptă faptul că modernizarea localității ar însemna o integrare și mai puternica în circuitul turistic, aceasta ducând la mult mai mulți turiști,  precum și la o cerere mai mare și mai diversă din partea acestora. Oamenii locului speră că și locurile de muncă se vor înmulti, copiii lor nemaifiind nevoiți astfel să părăseasca localitatea în speranta unui trai mai bun în Tulcea sau Brăila.

Până la o eventuală transformare a satului, Sfântu Gheorghe rămâne o variantă perfectă pentru cineva care caută un loc liniștit, departe de sunetul orașului, departe de tehnologie, un loc unde sentimentul de libertate poate fi trăit la o intensitate puternică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău