Despre ce au discutat ministrul de Externe, Oleg Țulea, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Bruxelles

  • 10 Septembrie 2020 14:35
Despre ce au discutat ministrul de Externe, Oleg Țulea, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Bruxelles

Perspectivele parteneriatului Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică au fost dscutate, de către ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea cu secretarul general adjunct  al NATO, Mircea Geoană, discutat în cadrul unei întrevederi avute la Bruxelles

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Externe (MAEIE), Oleg Țulea și Mircea Geoană au trecut în revistă subiectele de actualitate în agenda de cooperare Republica Moldova – NATO, fiind reiterat interesul părților pentru continuarea dialogului politic și implementarea programelor practice în domeniile convenite de comun acord. De asemenea, au fost evidențiate activitățile pentru aprobarea unui nou Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP), implementarea Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, realizarea proiectelor în cadrul Programului Știința pentru Pace și Securitate, cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității, promovarea activităților pe filiera diplomației publice și a comunicării strategice.

Ministrul Oleg Țulea a transmis aprecierea autorităților de la Chișinău pentru expertiza și asistența organizației oferită Republicii Moldova de-a lungul anilor și a subliniat angajamentul pentru finalizarea procesului de aprobare a IPAP, care va trasa domeniile prioritare de cooperare cu Alianța pentru perioada 2020-2022.

De asemenea, potrivit comunicatului, diplomatul a salutat disponibilitatea Alianței de a oferi asistență R. Moldova în cadrul noului Program de Dezvoltare Profesională (PDP), care va contribui la atingerea obiectivelor de instruire, promovare a proceselor de reformă și modernizare a sectorului de securitate și apărare. 

La rândul său, Mircea Geoană a reconfirmat angajamentul Alianței pentru dezvoltarea unei colaborări mutual avantajoase cu Republica Moldova în spiritul statutului de neutralitate al R. Moldova. Înaltul demnitar NATO a notat și contribuția cu valoare adăugată a Republicii Moldova la consolidarea securității în Europa prin participarea militarilor moldoveni la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

Ministrul afacerilor Externe și Integrării europene, Oleg Țulea , desfășoară, în perioada 9 – 12 septembrie, o vizită de lucru la Bruxelles (Regatul Belgiei), Luxemburg (Marele Ducat de Luxemburg) și Kassel (Germania)

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
20
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău