Deși sunt măsuri restrictive anti COVID-19, în Chișinău oamenii nu conștientizează riscul la care sunt expuși: Nu vă duceți cu transportul public pentru un kilogram de cireșe

  • 15 Iunie 2020 13:35
Deși sunt măsuri restrictive anti COVID-19, în Chișinău oamenii nu conștientizează riscul la care sunt expuși: Nu vă duceți cu transportul public pentru un kilogram de cireșe

Aproape 30 de milioane de lei, atât vor trebui să plătească locuitorii și agenții economici din municipiul Chișinău care nu respectă regulile sanitaro-epidemiologice pe timp de pandemie.

Pentru a preveni majorarea cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus și a evita amenzile, autoritățile municipale recomandă în continuare cetățenilor să evite locurile aglomerate și să respecte prescripțiile autorităților din sănătate. 

De la începutul pandemiei, în municipiul Chișinău peste o mie de cetățeni și peste 20 de agenți economici au fost amendați pentru încălcarea normelor de sănătate. Cele mai multe încălcări au avut loc în sectorul Botanica - peste 350, la Râșcani - puțin peste 300, iar în centrul capitalei au fost documentate peste 250 de contravenții, spune șeful-adjunct al Poliției municipiului Chișinău, Lilian Luca.

Deși sunt măsuri represive aplicate de poliție, oamenii nu doresc și nu înțeleg riscul la care sunt expuși. Poliția din Chișinău a întocmit 1278 de procese verbale pentru că au fost încălcate măsurile de profilaxie, prevenire sau combatere a noului coronavirus, aplicând amenzi de 28 milioane 270 mii de lei, dintre care peste 812 mii de lei au fost achitați. Pe numele agenții economici avem documentate 22 de cazuri și agenții economicii au fost sancționați cu 1 milion 162 de mii de lei.

Mai mulți comercianți ambulanți care și-au instalat gheretele în parcuri, în mod abuziv, au fost sancționați, iar gheretele-evacuate. Cât despre redeschiderea localurilor și piețelor, autoritățile spun că le vor verifica în fiecare zi, iar dacă vor înregistra abateri, agenții economici vor fi nevoiți să le închidă pentru o vreme.

Între timp, autoritățile municipale, care recunosc că morbiditatea prin COVID-19 rămâne în continuare una extrem de gravă, le recomandă oamenilor să evite locurile aglomerate.

Știm că e în vacanță, dar nu mergeți în parcurile supraaglomerate. În fiecare sector sunt spații și zone verzi. Nu vă duceți cu transportul public pentru un kg de cireșe, optați pentru locuri mai puțin aglomerate, de asta am deschis iarmaroacele în sectoare.”

Potrivit unei deicizii a autorităților locale, în următoare perioadă, polițiștii vor patrula în continuare străzile și curțile din Chișinău pentru a se asigura că sunt respectate prevederile sanitaro-epidemiologice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău