Deși se investesc milioane în îmbunătățirea infrastructurii din închisori, deținuții continuă să se plângă de condițiile inumane și degradante

  • 12 Noiembrie 2019 14:25
Deși se investesc milioane în îmbunătățirea infrastructurii din închisori, deținuții continuă să se plângă de condițiile inumane și degradante

Lucrările de reconstrucție a penitenciarului pentru copii minori din Goian se află pe ultima sută de metri. Deținuții urmează să se mute în cele trei blocuri renovate la începutul anului viitor. Totodată, penitenciarul din Leova, aflat în reparație capitală, va deveni funcțional la sfârșitul acestui an. Deși, autoritățile investesc în îmbunătățirea infrastructurii din închisori, deținuții continuă să se plângă de condițiile inumane și degradante din aceste instituții. Relatează Aliona Savca.

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveica, spune că în ultimii ani condițiile de detenție s-au îmbunătățit considerabil. Mai multe penitenciare se află în reconstrucție pentru care, anual, din bugetul de stat se cheltuie milioane de lei. Potrivit ei, doar în acest an, pentru investiții capitale s-au alocat în jur de 30 de milioane de lei.    

„La ora actuală cu o stare absolută deplorabilă care am cunoscut-o cândva, atunci când am venit și eu în sistemul penitenciar ca tânăr specialist, nu mai avem, practic sau cel puțin dacă undeva și există o asemenea construcție sau un asemenea obiectiv el, deja, nu mai este folosit.”

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor a informat că, în prezent, în proces de reconstrucție se află trei instituții penitenciare. Este vorba despre penitenciarul pentru copii minori din Goian, casa de arest din municipiul Bălți și penitenciarul din Leova. Liuba Jignea-Suveica s-a referit și la construcția noului penitenciar care se afla în comuna Bubuieci. Implementarea proiectului a fost prelungită până în anul 2022.

„Scopul acestui proiect ambițios a fost anume transferarea deținuților din Penitenciarul 13 la acest penitenciar nou pentru că toată lumea cunoaște că penitenciarul acesta este unul din cele mai vechi penitenciare din sistemul administrației naționale a penitenciarelor cu infrastructură învechită, cu construcții care la unele capitole stau sub avariere și noi nu le putem folosi ca spații de detenție și aceasta cumva ne îngreunează îndeplinirea unei sarcini foarte importante pe domeniu de deținere a persoanelor care se află sub urmărirea penală.”

Șeful Direcției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului, Alexandru Zubco, susține, însă, că eforturile pe care le depun autoritățile în îmbunătățirea infrastructurii din penitenciare, sunt minime și că este nevoie de o finanțare mai mare. El a informat că, anual, în jur de 600 de deținuți se plâng avocatului poporului pe condițiile inumane și degradante în locurile de detenție.

„În constatările noastre de anul trecut și până în prezent, ombudsmanul consideră că detenția în aceste spații este contrar prevederilor articolului 3 CEDO, adică sunt condiții inumane. Din 2019 este în vigoare un mecanism compensatoriu pe care Guvernul și l-a asumat. Adică, pentru detenția în condiții proaste persoana aflată în detenție poate să solicite o compensare, o compensare prin zile sau în formă bănească. Este un răspuns la eșecul Guvernului de a reuși prevenirea acestui fenomen.”

În Republica Moldova sunt 17 penitenciare, în care sunt deținute în jur de 7000 de persoane.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău