Deși CSJ a anulat o lege locală din Găgăuzia, autoritățile de la Comrat vor să adopte un act similar

  • 09 Ianuarie 2019 11:34
Deși CSJ a anulat o lege locală din Găgăuzia, autoritățile de la Comrat vor să adopte un act similar

Comitetul Executiv de la Comrat a aprobat, astăzi, proiectul de lege cu privire la patenta pentru întreprinzătorii individuali, un act aproape identic cu legea care a fost anulată prin intermediul justiției, Curtea Supremă de Justiție menținând decizia Curții de Apel.

Potrivit presei regionale, decizia privind anularea legii regionale cu privire la patenta pentru întreprinzători a fost anulată în decemebrie 2018, iar Comitetul Executiv de la Comrat a inițiat imediat după aceasta leaborarea unei legi similare. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că așteaptă ca Adunarea Populară să adopte acest proiect la următoarea ședință. „Deținătorii noștri de pantente nu trebuie să simtă că legea a fost anulată. În ianuarie, drepturile lor trebuie să fie restabilite și să muncească liniștit”, a afirmat Vlah. 

Procedura de anulare a acestei legi regionale a fost inițiată de Oficiul Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, motivând că prevederile acesteia ar fi ilegale. „Actul normativ indicat în întregime reiterează Legea RM nr. 93 din 15.0.1998 cu privire la patenta de întreprinzător, însă extinde domeniul genurilor de activitate care pot fi desfășurate în baza patentelor, stabilește o altă plată pentru patentă, precum și dreptul unor categorii de întreprinzători de a desfășura activitatea în baza acestor documente, însă fără plata contribuției de asigurări sociale de stat. Analizând normele acestei legi, Oficiul a concluzionat că aceasta contravine legilor ierarhiei superioare și este emisă cu încălcarea competenței”, au mai argumetat reprezentanții Oficiului. 
 
De asemenea, reclamantul a menționat că legislația în vigoare nu acordă nicio împuternicire Adunării Populare a Găgăuziei să adopte oricare lege locală în acest domeniu, potrivit materialelor deciziei CSJ. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău