Desfășurarea operațiunilor comune în contextul implementării Acordului de statut discutate în cadrul vizitei delegației Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei la Poliția de Frontieră

  • 27 Octombrie 2023 16:24
Desfășurarea operațiunilor comune în contextul implementării Acordului de statut discutate în cadrul vizitei delegației Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei la Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră a găzduit vizita experților Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei privind familiarizarea cu implementarea măsurilor operaționale sub egida Acordului între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (Acordul de Statut).

În cadrul vizitei desfășurate în perioada 25-27 octombrie 2023, experții din cadrul Poliției de Frontieră și FRONTEX au prezentat procesul de încheiere a Acordului de Statut, ajustarea cadrului național necesar pentru asigurarea activității ofițerilor FRONTEX, elaborarea Planului operațional precum și implementarea practică a activităților operaționale.

Totodată, reprezentanții Poliției de Frontieră au vorbit despre specificul de activitate al instituției de frontieră, competențele și rolul IGPF în cadrul Managementului Integrat al Frontierei de Stat. Părțile au abordat situația actuală de la frontierele Republicii Moldova, acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră pentru gestionarea situațiilor de criză din regiune, precum și aportul adus de experții FROTNEX.

Pe parcursul săptămânii au fost desfășurate mai multe vizite unde părții ucrainene i-a fost prezentată activitatea:
-Centrului operațional de coordonare, 
-Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Internațional Chișinău, unde a fost prezentată activitatea subdiviziunii și cea de control în       prima linie de către ofițerii Frontex. 
-SPF Palanca, SPF Tudora și SPF Leușeni în vederea cunoașterii îndeaproape a stării lucrurilor la trecerea frontierei, precum și analizării stadiului de cooperare a Poliției de Frontieră cu ofițerii FRONTEX, aflați în misiune în Republica Moldova.

În cadrul vizitelor în teren au avut loc întâlniri cu echipele comune ale Poliție de Frontieră și ofițerii de suport tactic Frontex, responsabili de sectorul MDA –UKR și MDA-ROU.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău