Deșeuri spațiale rusești, la un pas de coliziune cu un satelit chinezesc

  • 20 Ianuarie 2022 16:10
Deșeuri spațiale rusești, la un pas de coliziune cu un satelit chinezesc

După ce Rusia a efectuat în luna noiembrie a anului trecut un test cu o armă antisatelit, generând astfel un câmp potențial periculos de gunoi spațial, subiectul a revenit în atenție în urma faptului că unele resturi au trecut la mică distanță de un satelit chinezesc, un incident „extrem de periculos” potrivit Beijingului, informează joi AFP.

Resturi care aparțineau satelitului rus Kosmos-1408 au trecut marți la doar 14,5 metri de satelitul științific chinezesc Tsinghua, potrivit Centrului pentru deșeuri spațiale din cadrul Administrației Spațiale Naționale a Chinei (CNSA), citat marți de jurnalul Global Times.

Autoritățile spațiale au calificat incidentul drept extrem de periculos, potrivit aceleiași surse.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut la jumătatea lunii noiembrie, după o zi de tăcere, că satelitul Kosmos-1408, datând din epoca sovietică, a fost pulverizat de o rachetă rusească în cadrul unui test.

Statele Unite au denunțat acest test care, potrivit autorităților americane, a generat un nor de resturi potențial periculoase pentru Stația Spațială Internațională (ISS), ocupanții acesteia și pentru celelalte dispozitive prezente în spațiu, transmite Agerpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău