DESCOPERIRE unică pe malul Prutului

  • 12 Iulie 2016 09:04
DESCOPERIRE unică pe malul Prutului

Arheologii moldoveni au realizat recent o descoperire arheologică unică pentru istoria și cultura românească.

Pe malul Prutului, în apropiere de localitatea Ripiceni, au fost găsite rămășitele unui templu uriaș, vechi de 7.000 de ani, măsurând peste 1.000 de metri pătrați, descoperire menită să întregească cultura Cucuteni.

Specialiștii afirmă că nu s-a mai descoperit o structură de dimensiuni atât de mari, veche de acum 7000 de ani, în arealul culturii Cucuteni din România, ceea ce dă o amprentă de unicitate descoperirii arheologice: " această mega-structură, este unicat deocamdată în preistoria românească”, spune arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Cercetările continuă, inclusiv cu determinări magnetometrice, care au reliefat dimensiunile gigantice ale structurii. Ca săpătură, doar 100 de metri pătrați au putut fi cercetați la șpaclu și periuță. Au fost enunțate câteva ipoteze. În primul rând ar putea fi vorba de un templu uriaș, de acum 7000 de ani, un loc de venerație și pelerinaj poate pentru mai multe comunități din această zonă. Arheologii cred însă că ar putea fi și locuința sau centrul de putere al unei căpetenii de trib cucuteniene, ce domina politic ambele maluri ale Prutului.

Este o certitudine faptul că cei care au locuit în uriașa așezare de pe malul Prutului, dar și cei care au ridicat mega-structura din centrul ei sunt oameni ai culturii Cucuteni, de acum 7000 de ani.

Cultura Cucuteni reprezintă vărful cultural și civilizațional al Europei neolitice. Este o civilizație misterioasă, dezvoltată, dar mai ales uimitoare prin spiritualitatea ei, prin reprezentările ei artistice unicat, care uimesc la nivel mondial. Un element definitoriu al oamenilor ce au aparținut acestei culturi este expresia artistică, atât de bine încetățenită în splendida ceramică pictată care nu este ceea ce pare la prima vedere, are o serie de coduri culturale bine încetățenite dar insuficient puse în valoare.

SURSA: Antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău