Descoperire rară pe șantierul arheologic de la Pompei: o ''cameră a sclavilor''

  • 06 Noiembrie 2021 19:09
Descoperire rară pe șantierul arheologic de la Pompei: o ''cameră a sclavilor''

Arheologii care lucrează în situl orașului antic Pompei au anunțat sâmbătă că au scos la iveală rămășițele unei "camere a sclavilor", o descoperire excepțional de rară, într-o vilă romană distrusă de erupția Vezuviului de acum aproape 2.000 de ani, relatează AFP și DPA.

Micuța cameră, care conține trei paturi, dintre care unul de mărimea unui copil, opt amfore, un vas de ceramică și un cufăr de lemn, a fost descoperită în timpul săpăturilor din Civita Giuliana, un cartier situat la câteva sute de metri nord de parcul arheologic din Pompei.

Aici a fost descoperit la începutul acestui an un car de ceremonii de mari dimensiuni în stare excelentă. Carul a fost descoperit într-un pridvor din fața unui grajd în care, în 2018, au fost găsite rămășițele a trei cai.

Potrivit arheologilor, camera a fost probabil ocupată de sclavii care se ocupau de întreținerea carului.

"Este o fereastră spre realitatea precară a acestor oameni care apar rar în sursele istorice, scrise aproape exclusiv de bărbați aparținând elitei", a observat directorul general al sitului arheologic de la Pompei, Gabriel Zuchtriegel.

Această "mărturie unică" despre cum trăiau "cei mai slabi din societatea antică (...) este cu siguranță una dintre cele mai interesante descoperiri din viața mea de arheolog", a adăugat el într-un comunicat de presă.

Camera de 16 metri pătrați era situată între un dormitor și o magazie. Cufărul din lemn conținea obiecte din metal și pânză care par să facă parte din hamurile cailor care trăgeau carul. Pe unul dintre paturi a fost găsită o osie de car.

"Această încăpere, datorită stării sale excepționale de conservare, ne oferă o perspectivă rară asupra vieții cotidiene a sclavilor", subliniază parcul arheologic.

Paturile sunt făcute din mai multe scânduri de lemn lucrate grosier, care puteau fi ajustate în funcție de ocupant. Două paturi aveau o lungime de 1,70 m, iar al treilea de 1,40 m. Potrivit autorităților parcului, cei trei sclavi ar fi putut fi o familie.

În colțuri se aflau amforele aparținând stăpânului casei. În două amfore aflate sub paturi, sclavii își păstrau probabil bunurile. A fost găsit și un obiect care ar fi putut fi un vas de noapte. Camera era luminată de o mică fereastră aflată în partea de sus. Nu există urme de decorațiuni murale.

''Nu ne așteptam să găsim o astfel de cameră. Cu toate acestea, treceam adesea pe lângă ea", a remarcat Zuchtriegel, având în vedere că în apropiere au fost descoperite rămășițele celor trei cai, în 2018.

Orașul antic Pompei se află la poalele vulcanului Vezuviu. În timpul erupțiilor din anul 79 d.Hr., cenușa, noroiul și lava au îngropat așezările și au conservat parțial orașul.

Pompei a fost redescoperit în secolul al XVIII-lea. Șantierul de săpături este una dintre cele mai populare atracții turistice din Italia și scoate la iveală în mod repetat descoperiri senzaționale.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Mon
32
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău