Dereck J Hogan, la întâlnirea cu studenții de la USM: Primul pas în reforma sectorului justiției este desemnarea unul procuror general independent

  • 16 Septembrie 2019 12:59
Dereck J Hogan, la întâlnirea cu studenții de la USM: Primul pas în reforma sectorului justiției este desemnarea unul procuror general independent

Primul pas în reforma sectorului justiției este desemnarea unul procuror general independent, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Horan, în cadrul unei întalniri cu studenții Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova. Ambasadorul a reconfirmat, totodată, sprijinul Washingtonului pentru reformarea sistemului judiciar. O relatare de Aliona Savca, pentru Radio România Chișinău.

În discursul ținut în fața studenților diplomatul american a subliniat că un sistem juridic imparțial stă la baza unei societăți democratice. În context, el a declarat că Statele Unite ale Americii susțin eforturile Guvernului de a reforma Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit ambasadorului, cetățenii Republicii Moldova, precum și investitorii străini, au nevoie de un sistem juridic imparțial care să-i trateze onest și echidistant. O reformă semnificativă durează, sunt, însă, pași care pot și trebuie făcuți acum, a subliniat Dereck Horan. 

„Desemnarea unui procuror general este doar primul pas în reforma extinsă, dar demult așteptată, a sectorului justiției. De asemenea, aceasta va deschide, în sfarșit, drumul către investigarea, urmărirea penală și responsabilizarea celor care au încălcat legea, indiferent de averea sau poziția deținută.”

Ambasadorul american a confirmat încă o dată sprijinul comunității internațională pentru reforma din sectorului justiției.

„SUA își sporesc asistența pentru sistemul judiciar din Republica Moldova și instituțiile care luptă împotriva corupției, iar acum liderii din Moldova trebuie să-și facă lucru pentru a se asigura ca această asistență va lucra în folosul cetățenilor.”

Diplomatul american a spus că, deși, reforma sectorului justiției pare o sarcină imposibilă, el are încredere în capacitatea autorităților și în puterea cetățenilor de a o duce pană la capăt. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău