Der Spiegel: Rusia are mai puțini bani, dar nu din cauza sancțiunilor

  • 25 Februarie 2017 17:31
Der Spiegel: Rusia are mai puțini bani, dar nu din cauza sancțiunilor

Unii reprezentanti ai mediului de afaceri german pledeaza în favoarea ridicării sancțiunilor cu Rusia. Argumentul lor principal este ca aceste măsuri au un impact negativ asupra schimburilor comerciale dintre țări și reprezintă o amenințare la adresa a 500.000 de locuri de muncă în Germania, scrie Der Spiegel.

Însă scaderea importurilor germane in Rusia nu are nicio legatura cu sanctiunile, afirmă publicația.

Astfel, în 2013, companiile germane livrau in Rusia produse în valoare de 38  miliarde de dolari, iar în 2015 – au livrat de numai 19 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă un minus de 49,9%. Unii politicieni si oameni de afaceri au legat imediat aceste cifre de sanctiuni.

Însa Rusia a importat mai putin si din tarile cu care nu se afla in regim de restrictie comerciala.

De exemplu, exporturile din Belarus în Rusia au scăzut cu 42,9%, deși Minsk este membru al Uniunii Economice Eurasiatice, care este condusa de Moscova. Tendinta similara se observă si in comertul cu China, cel mai important partener de comerț exterior al Rusiei. Declinul exporturilor chineze a ajuns la 33,8%.

În realitate, sancțiunile occidentale au fost îndreptate în principal împotriva marilor corporații de stat, iar economia Rusiei se confrunta cu alte probleme, inclusiv o scădere semnificativă a prețurilor la petrol. În toamna anului 2014, barilul de petrol s-a ieftinit de la 100 $ la circa 50 de dolari. Iar exportul de petrol și gaze este principala activitate care aduce valuta în Rusia.

Evident ca scăderea prețului petrolului a dus și la o reducere semnificativă a veniturilor din exporturile de energie ale Rusiei. Daca în 2013 acestea erau de 500 de miliarde $/an, în 2015 – doar 343,9 miliarde/an. Altfel spus, rușii au avut mai putini bani pentru a cumpara bunuri din străinătate, inclusiv din Germania.

În afara de scăderea prețurilor la petrol, un rol important l-a jucat si criza structurală din economia rusă. Creșterea PIB-ului de 6-7%, observată imediat după ce Putin a preluat mandatul în 2000, a devenit de mult istorie: în 2013 – adică înainte de începerea crizei din Ucraina și impunerea sancțiunilor – creșterea PIB-ului a fost de numai 1,3%, cu tendință descrescatoare.

Sursa: paginaderusia.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău