Deputatul Vasile Bolea, printre pretendenții la funcția de judecător constituțional

  • 29 Martie 12:15
Deputatul Vasile Bolea, printre pretendenții la funcția de judecător constituțional

16 persoane și-au depus dosarele la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională, anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii. Printre pretendenți este și deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, președinte al Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități.

Și-a depus dosarul la concurs și actualul membru al CSM Ion Crețu, care este și lector universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. La fel, și-a depus dosarul și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, dar și magistratul Gheorghe Balan de la aceeași instanță.

Printre pretendenții la funcția de judecător la Curtea Constituțională se numără Alexandru Arseni, conferențiar universitar, USM, Oleg Potîrniche, specialist coordonator la Agenția Servicii Publice, precum și avocații Mihai Corj, Ion Păduraru, Angela Istrate, Procopie Zaharia și notarul Victoria Iftodi.

Pe lista persoanelor care și-au depus dosarele la CSM se numără Maria Strulea, șefa Direcției cercetare și analiză la Curtea Constituțională; Teodor Cârnaț, profesor universitar, Facultatea de Drept, USM; Andrei Negru, profesor la Facultatea de Drept, USM, Lilia Mărgineanu, decan la Facultatea de Drept, ULIM și Vasile Sturza, despre care nu se precizează nimic.

Contactată de IPN, Valeria Plămădeală, purtător de cuvânt al CSM, a declarat că plenul Consiliului urmează să decidă referitor la modalitatea de desfășurare a concursului pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională.

Următoarea ședință a CSM este planificată pentru marți, 30 martie, începând cu ora 09.00.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. Mandatul unui judecător desemnat de CSM a rămas vacant ca urmare a decesului lui Eduard Ababei, care fusese desemnat în iulie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,58
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,24 m/s
Mon
6
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11

Curs oficial BNM 24 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 -0.0000
USD 17.4523 -0.0000
RON 4.1064 -0.0000
UAH 0.6640 -0.0000
RUB 0.2454 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău