Deputatul PD, Nicolae Ciubuc, acuză majoritatea parlamentară că ar încerca compromiterea activității Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale

  • 29 Decembrie 2020 12:00
Deputatul PD, Nicolae Ciubuc, acuză majoritatea parlamentară că ar încerca compromiterea activității Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale

Deputatul Partidului Democrat, Nicolae Ciubuc, acuză majoritatea parlamentară că ar încerca compromiterea activității Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale, făcând referire la decizia de a suplini, contrar regulamentului Parlamentului, componența comisiei cu încă doi membri din partea PSRM și Platformei „Pentru Moldova”.

În cadrul unui briefing de presă, el a vorbit despre lacunele de ordin legal, dar și despre incapacitatea autorităților statului, fapt care duce la riscuri majore în săvârșirea unor abuzuri și încălcări din partea celor care gestionează sectoare cu substanțe minerale utile.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, cadrul legal existent scoate în evidență posibilitatea de declarare parțială a volumelor extrase și respectiv, evaziune fiscală în acest domeniu.

Evidențiem lipsa instrumentelor din partea statului în contracararea acestui fenomen. Vorbim și despre lipsa de personal calificat, dar și suficient, care face imposibilă realizarea activităților de supraveghere din partea Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Președintele Comisiei de anchetă a vorbit și despre mai multe încălcări depistate la carieră din satul Micăuți. Una dintre acestea vizează faptul că această carieră nu deține dreptul de posesie sau de proprietate asupra terenurilor de pe care întreprinde activități de extracție. Este vorba de aproximativ 40 de hectare.

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile a fost creată la 27 noiembrie și are la dispoziție 90 de zile să prezinte un raport de activitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău