Deputatul democrat Sergiu Sârbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională

  • 04 Ianuarie 2018 14:52
Deputatul democrat Sergiu Sârbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a Republicii Moldova urmează să decidă mâine în privința unui nou caz de instituire a interimatului funcției de președinte al țării pentru evitarea blocajului instituțional cauzat de refuzul șeful statului de a-și exercita atribuțiile. De această dată, este vorba despre refuzul repetat al președintelui prorus Igor Dodon de a promulga așa-numita lege 'anti-propagandă', care ar viza indirect retransmisia în R. Moldova a unor programe radio și TV din Federația Rusă. Tot astăzi, Igor Dodon a anunțat că va contesta legea respectivă în instanța constituțională.

Proiectul de lege de modificare a Codului Audiovizualului a fost aprobat de Parlamentul de la Chișinău la 7 decembrie 2017 și are ca scop securizarea spațiului audiovizual național în fața unor eventuale tentative de manipulare și dezinformare din exterior.

Noile prevederi autorizează doar programele de radio și TV 'cu un conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic' care provin din țările membre ale UE, SUA și Canada, precum și statele participante la Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, iar în aceste condiții, cele  din Federația Rusă ar putea fi interzise.

Președintele prorus Igor Dodon a refuzat să promulge legea respectivă, iar Parlamentul și-a menținut votul asupra documentului în ședința plenară din 22 decembrie 2017. Chiar și după votul repetat al deputaților, șeful statului a refuzat promulgarea legii și a anunțat astăzi că o va contesta la Curtea Constituțională, întrucât, în opinia sa, ar 'atenta la principiile democrației și ar încălca în mod direct drepturile fundamentale ale omului.

Tot astăzi, Curtea Constituțional a fost sesizată de către Parlament în privința  interimatului funcției de președinte după refuzul lui Igor Dodon de a-și exercita atribuțiile. O asemenea procedură fost deja utilizată în octombrie anul trecut la numirea ministrului Apărării și urmează să fie aplicată în următoarele zile și la numirea a șapte noi miniștri în cabinetul Filip în urma deciziei Curții Constituționale din 2 ianuarie a.c.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău