Deputatul care spune de ce socialiștii nu acceptă un procuror european

  • 03 Septembrie 2019 08:19
Deputatul care spune de ce socialiștii nu acceptă un procuror european

Blocul ACUM continuă să opteze pentru un procuror european, însă socialiștii sunt categoric împotrivă. Procurorul general are acces la secretul de stat, iar o persoană care nu deține cetățenia Republicii Moldova nu poate să aibă acces la secretele de stat – acesta este unul dintre argumentele socialiștilor pentru care nu acceptă ideea celor din blocul ACUM. Totuși, pe acest subiect încă se negociază.

Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, la TVR, de către deputații Sergiu Litvinenco (ACUM), Grigore Novac (PSRM) și Dumitru Diacov (PD).

Ce ține de condițiile de alegere și numire a unui procuror european, însă se duc negocieri, spune Sergiu Litvinenco, subliind că se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca să fie modificată legea astfel încât să poată fi numit un procuror cu cetățenia Republicii Moldova, dar care a activat în calitate de procuror într-un alt stat, fie un procuror dintr-o altă țară, dar care să poată obține cetățenia Republicii Moldova până la numirea acestuia în funcție.

De o altă părere este însă deputatul socialist Grigore Novac.

„Problema este mult mai complexă, cum o vedem  noi. Sunt păreri că seful statului ar putea acorda cetățenia, dar până la urmă trebuie să îndeplinească condițiile legii cu privire la cetățenie. Sunt mai mult viziuni asupra procurorului general. Domnul Litvinenco are o viziune, eu am alta, nu diametral opusă, dar... Care va fi opțiunea acceptată de toți, urmează să vedem. Ce înseamnă să avem un procuror european, da’ ce ai noștri sunt africani? Eu nu vreau să cred că toți sunt corupți, incapabili...” a declarat deputatul socialist Grigore Novac.

Unul dintre argumentele socialiștilor, de ce nu acceptă un procuror care să nu dețină cetățenia R. Moldova, este faptul că procurorul are acces la secretul de stat, iar un cetățean străin nu poate avea acces la secretul de stat, spune Grigore Novac.

Pe de altă parte, găsirea unui numitor comun la acest subiect depinde de voința politică, spune Dumitru Diacov.

„Sunt exemple de țări în care se practică chestia asta: invitarea persoanelor cu experiență internațională”, spune Diacov, sugerând guvernării să cheme la discuții procurorii din R. Moldova și să ia în seamă propunerile lor”, a declarat Diacov.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău