Deputatul Alexandr Nesterovschi, trimis pe banca acuzaților

  • 01 Decembrie 2023 17:32
Deputatul Alexandr Nesterovschi, trimis pe banca acuzaților

Urmărirea penală în cauza penală de învinuire a deputatului Alexandr Nesterovschi a fost finalizată. El este învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție menționează că deputatul Alexandr Nesterovschi a acceptat și primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic a Partidului politic „Renaștere” și conducerea acestui partid care să acționeze la indicațiile grupului criminal organizat.

La fel, ar fi primit cel puțin de 35 de mii de dolari de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor ca să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

„De asemenea, acesta a creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic pentru a-i asigura lui Ilan Șor menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din Republica Moldova. În acest sens, a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, care a denunțat aceste fapte organului de urmărire penală, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene, al cărei lider să fie ea, asigurând-o de faptul că partidul acesteia va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei”, se menționează într-un comunicat de presă al PA.

Respectiv, pentru a o determina pe aceasta să accepte propunerea lui Șor, Alexandr  Nesterovschi i-a organizat ultimei o vizită în statul Israel, unde a discutat direct cu Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi i-a transmis mijloace bănești în sumă de 50 de mii de dolari, 100 de mii de lei și un telefon mobil pentru discuții securizate cu Ilan Șor.

Pe 21 septembrie, Alexandr Nesterovschi, dar și colega sa de partid, Irina Lozovan, au fost lipsiți de imunitate parlamentară. Ei au fost reținuți în aceeași zi. Ulterior, Alexandr Nesterovschi a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, iar Irina Lozovan – în arest la domiciliu. Recent și în privința deputatului a fost aplicat arestul la domiciliu.

La începutul lunii noiembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat despre terminarea urmăririi penale în privința deputatei Irina Lozovan și a soțului acesteia, Pavel Gîrleanu, învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău