Deputaților blocului ACUM le-a fost interzis accesul în penitenciarul unde este deținut Gheorghe Petic. Cum motivează Administrația Penitenciarelor, restricționarea accesului

  • 18 Martie 2019 17:05
Deputaților blocului ACUM le-a fost interzis accesul în penitenciarul unde este deținut Gheorghe Petic. Cum motivează Administrația Penitenciarelor, restricționarea accesului

Unui grup de deputați ai blocului ACUM, în frunte cu liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu i s-a permis să se întâlnească cu colegul lor Gheorghe Petic, aflat la penitenciarul din Rezina pentru acuzația de viol.

Potrivit agenției INFOTAG, un reprezentat al instituției penitenciare, care nu s-a prezentat, le-a spus printre gratii celor veniți că "azi la închisoare e zi sanitară".

Un alt activist al Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat reporterilor că acum trei zile l-a sunat pe șeful penitenciarului și l-a informat despre intenția deputaților de a-și vizita colegul.

Un alt vicepreședinte al formațiunii, Alexandru Slusari, a reamintit administrației penitenciare că, potrivit legii, "deputații Parlamentului au dreptul la acces liber la deținuți".

Accesul deputaților Blocului ACUM în penitenciarul unde este deținut Gheorghe Petic a fost interzis pe motiv că aceștia nu ar fi prezentat o hotărâre a Biroului permanent al Parlamentului. Astfel motivează Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) restricționarea accesului parlamentarilor în Penitenciarul nr. 17 de la Rezina, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, ANP face referire la prevederilor art. 21 alin. (2) din Legea nr.39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, care prevede că „deputatul are dreptul de a vizita, orice organ de stat și obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent”.

”Despre un control parlamentar nu am fost înștiințați. În același timp, menționăm că această normă legală nu vine să anuleze procedurile ce ține de vizitarea deținuților sau preveniților în mod individual, proceduri care urmează a fi respectate”, se arată în comunicatul instituției.

Totodată, instituția precizează că astăzi, 18 martie 2019 la Penitenciarul nr.17-Rezina a fost declarată zi sanitară, potrivit unui grafic prealabil, aprobat la începutul anului curent. Cu toate acestea, administrația penitenciarului a recepționat coletul adus deținutului Petic, în baza art. 211 al Codului de executare.

Gheorghe Petic a devenit cunoscut după ce a dezvăluit o schemă de contrabandă cu țigări peste frontiera moldo-română în vara anului 2018. Potrivit lui, în contrabandă sunt implicați oficialii de rang înalt din Moldova. Mai târziu, el a fost reținut pentru acuzația de viol. Petic este, de asemenea, președintele unei organizații teritoriale a Platformei DA. La 20 martie, judecătoria de primă instanță din Orhei urmează să pronunțe o sentință în cazul lui Petic.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău