Deputații vor să repare o „greșeală” de sute de milioane de lei, după 8 ani de gestionare cu fraude

  • 07 Iulie 2018 16:03
Deputații vor să repare o „greșeală” de sute de milioane de lei, după 8 ani de gestionare cu fraude

Unul dintre cele mai coruptibile fonduri de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) nu va mai fi finanțat din banii plătiți de cetățeni pentru asigurarea medicală. Un grup de deputați propun ca fondul din care sunt finanțate proiecte de dezvoltare și dotare tehnică a spitalelor să fie susținut cu bani de la stat, și nu din asigurări.

Se întâmplă după opt ani în care legea a permis ca spitalele, dar și alt tip de instituții, să facă reparații și să cumpere tehnică din banii din asigurări, iar Curtea de Conturi a tot atras atenția an de an că mijloacele dinacest fond erau folosite ineficient și chiar fraudulos, menționează Sănătate INFO.

Deputații propun astfel ca Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală să fie completată la articolul 16, unde este prevăzut ce fonduri poate gestiona CNAM. Așadar, Compania ar urma să gestioneze fondul dedezvoltare și modernizare a prestatorilor de servicii medicale în continuare, însă banii nu vor mai veni din plățile asiguraților și asigurătorilor, ci de la bugetul de stat.

Fondul a fost introdus prin lege în anul 2010, iar legiuitorii susțin acum că atunci a fost o măsură temporară, iar acum a venit timpul ca modificările operate atunci să fie abrogate.

„În momentul constituirii fondului de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, necesitatea și menirea acestuia era de a contribui la dezvoltarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor medico-sanitare publice și dotarea acestora cu dispozitive medicale. Legislativul a adoptat Legea 186 din 15.07.2010 ca fiind o măsură temporară cu remarca de a reveni peste o perioadă de timp pentru a abroga prevederile ce țin de acest fond. Considerăm oportun momentul de a modifica modalitatea de acumulare a mijloacelor financiare în fondul de dezvoltare”, notează autorii proiectului de lege.

Legiuitorii au invocat chiar propria eroare de acum opt ani – fondul contravine principiilor generale de asigurare obligație de asistență medicală.

„În conformitate cu Legea de bază, asigurarea obligatorie de asistență medicală reprezintă un sistem autonom garantat de stat de protecție financiară a populației în domeniul ocrotirii sănătății prin constituirea, pe principii de solidaritate, din contul primelor de asigurare, a unor fonduri bănești destinate pentru acoperirea cheltuielilor de tratare a stărilor condiționate de survenirea evenimentelor asigurate (maladie sau afecțiune). Astfel, acumularea mijloacelor financiare în fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale din primele în cotă procentuală și primele în sumă fixă încasate, contravine principiilor generale de asigurare obligatorie de asistență medicală”.

Milioane de lei irosite pe proiecte tendențioase

De când a fost creat, fondul de dezvoltare și modernizarea prestatorilor publici de servicii medicale a crescut incredibil de mult de la un an la altul, apoi suma alocată a scăzut la un nivel record. De exemplu, dacă în anul 2010 fondul constituia 14.000.000 de lei, atunci în 2014 deja erau alocate 218.000.000, resurse pe care CNAM nici nu a avut capacitatea să le gestioneze, în final fiind utilizate 189.000.000 de lei. Din 2011 încoace Curtea de Conturi a atenționat în repetate rânduri referitor la modul cum se alocă și cum se cheltuie resursele din acest fond. De exemplu, numai în 2015 Curtea vorbea despre cheltuieli defectuoase de zeci de milioane de lei, mai exact peste 70.000.000. Defectuos înseamnă încălcarea procedurilor, procurarea de tehnică mult prea scumpă și inutilă și chiar încălcarea normelor legale.

În ultimii ani acest fond a scăzut de la sutele de milioane la câteva zeci de milioane. De exemplu, pentru acest an sunt disponibile 30.000.000 de lei. Potrivit autorilor, instituțiile medicale deja au depus proiectele pentru finanțare și își așteaptă banii, așa că anul acesta lucrurile vor rămâne așa cum sunt. Dacă va fi votată de Parlament, noua modalitate de finanțare pentru acest fond va fi aplicată din 1 ianuarie 2019.

Proiectul se află în Parlament la etapa examinării. Deși vizată direct, CNAM nu și-a expus poziția pe marginea acestui subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău