Deputații vor să acceadă în avocatură fără examene

  • 04 Ianuarie 2017 13:11
Deputații vor să acceadă în avocatură fără examene

Deputații, care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, ar putea accede în avocatură fără să susțină examen. Un grup de legiuitori au propus modificarea Legii cu privire la avocatură.

Aceștia propun să fie scutite de susținerea examenului de calificare persoanele care dețin sau au deținut funcția de deputat și care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, potrivit portalului BizLaw.md

Autorii proiectului de lege susțin că persoanele licențiate în drept, care au creat norme de drept și au calitatea de legiuitor au o experiență bogată în domeniul jurisprudenței și au pregătirea profesională necesară de a exercita profesia de avocat, în special în domeniile de specializare îngustă conform profilului de activitate profesională anterioară. Potrivit lor, această modificare vizează un număr relativ mic de persoane care nu vor fi nevoite să înceapă de la zero prin efectuarea stagiului profesional și susținerea examenului de calificare.

Deputații care au elaborat proiectul de lege mai susțin că dorința Uniunii Avocaților de a birocratiza procedura de accedere în profesia de avocat nu poate constitui un temei obiectiv și suficient pentru neaceptarea modificărilor și completărilor propuse.

Proiectului de lege mai propune modificarea listei activităților incompatibile cu profesia de avocat. Astfel, activitatea de avocat este incompatibilă cu oricare funcție publică sau de demnitate publică retribuită, dacă prin legea specială nu este prevăzut altfel, cu activitatea de notar sau activitatea de executor judecătoresc.

Totodată, deputații propun extinderea listei activităților compatibile cu profesia de avocat, cum ar fi:

  • exercitarea activităților științifice, didactice, sportive și de creație;
  • exercitarea activităților sau funcțiilor remunerate în cadrul consiliilor de administrație ale persoanelor juridice de drept privat sau public;
  • calitatea de mediator, traducător/interpret autorizat;
  • mandatar autorizat în proprietatea intelectuală;
  • membru ales în organele de autoadministrare ale avocaților;
  • membru nepermanent al comisiei electorale centrale;
  • consilier în consiliul local de nivelul i și ii.

În proiectul de lege se mai precizează că nu se admite acordarea de către avocat a asistenței juridice de reprezentare inerente profesiei de avocat în alt temei decât în baza contractului de asistență juridică înregistrat la cabinetul avocatului sau la biroul asociat de avocați. Excepție fac cazurile de reprezentare a intereselor soțului/soției și ale rudelor până la gradul al patrulea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău