Deputații trebuie să adopte legea Magnitsky pentru a dovedi că servesc legii și nu infractorilor, PPPDA

  • 21 Ianuarie 2020 12:36
Deputații trebuie să adopte legea Magnitsky pentru a dovedi că servesc legii și nu infractorilor, PPPDA

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr consideră că Parlamentul trebuie să adopte legea Magnitsky, ca măsură de securitate națională. „Republica Moldova trebuie să adopte legislația Magnitsky, pentru a oferi o dovadă în plus că are un parlament legitim, că are deputați care servesc legii și nu infractorilor”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședintele PPPDA, Igor Munteanu, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Munteanu, adoptarea acestei legi este esențială pentru că este „unicul vehicul legislativ care poate accelera anchetarea fraudei miliardului”, aliniind Republica Moldova la Global Accountability Act – o legislație internațională de integritate care devine populară în Europa.

„Legea e un scut împotriva impunității și nicidecum nu vizează doar cetățenii ruși implicați în spălarea de bani, cunoscută sub numele de „landormatul rusesc”. Orice alte persoane care comit abuzuri grave și crime contra populației sau care săvârșesc infracțiuni contra ordinii constituționale din Republica Moldova pot fi incluse pe această listă, conform legii”, a spus Igor Munteanu.

Potrivit vicepreședintelui PPPDA, prin această lege, Republica Moldova poate impune sancțiuni personale celor care comit încălcări grave ale drepturilor omului, securizându-și spațiul economic și politic de influența unor persoane cu cazier criminal. „Dacă acest Parlament reprezintă cu adevărat interesele cetățenilor Republicii Moldova, nu ar trebui să existe niciun partid politic care să se opună acestei inițiative legislative de aliniere a țării la standarde de integritate Magnitsky și la sancționarea persoanelor responsabile”, a conchis Igor Munteanu.

Urmare a implementării, susține Igor Munteanu, Legea va permite blocarea accesului la sistemul financiar-bancar pentru persoanele implicate în mari fraude bancare, grave încălcări ale drepturilor omului și alte infracțiuni severe. Acestea vor duce la interzicerea aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova, confiscarea proprietăților și a bunurilor provenite din bani fraudați.  Acest fapt va constitui un pas esențial în vederea introducerii instrumentelor adecvate de sancționare și lichidării amenințărilor în adresa securității naționale”, spune acesta.

Proiectul de lege poartă numele lui Serghei Magnitsky, un avocat rus care a deconspirat și a raportat informații prețioase despre crimele săvârșite de birocrați corupți din Rusia, implicați în fraude fiscale, motiv pentru care a fost arestat în 2008, torturat și omorât în bătaie într-o închisoare din Rusia în 2009. În 2012, Congresul SUA, cu votul bipartizan al ambelor partide, adoptă legea „Russia and Moldova JV Repeal and Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act of 2012”. Legea e promulgată de președintele SUA, iar în 2016 Congresul SUA prin „Global Magnitsky Act” impune interdicții de viză și sancțiuni față de persoane responsabile de comiterea unor abuzuri grave: încălcarea drepturilor omului și acte de corupție mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău