Deputații și-au întrerupt vacanța și s-au întrunit în ședință extraordinară. Opoziția a boicotat ședința

  • 18 Ianuarie 13:53
Deputații și-au întrerupt vacanța și s-au întrunit în ședință extraordinară. Opoziția a boicotat ședința

Deputații și-au întrerupt vacanța și s-au întrunit astăzi, 18 ianuarie, în ședință extraordinară. Aceasta a fost, însă, boicotată de către parlamentarii de la Blocul comuniștilor și socialiștilor. Deputatul Vlad Batrâncea a acuzat partidul de guvernământ de faptul că ignoră și persecută opoziția, iar în loc să examineze și să ia decizii ce vizează problemele societății, PAS a inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi proiecte ce țin de interesele partidului. În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu le-a amintit  deputaților din opoziție de salariul pe care-l ridică, transmite Radio Chișinău.

Ședința extraordinară a Legislativului a început cu declarația deputatului Vlad Batrâncea, care a anunțat că blocul comuniștilor și socialiștilor părăsește sala plenului în semn de protest, din motiv că opoziția ar fi ignorată și persecutată de către partidul de guvernământ.

„În ceea ce privește ședința de astăzi…în afara faptului că vreți nu știu a câta oară să modificați Codul Electoral doar să favorizați candidatul vostru la prezidențiale, nu vedem nimic ce ar viza interesele Rep. Moldova. Oamenii au primit facturi mari, inclusiv pentru încălzire de tranzit. Fondul de asistență socială în perioada rece a anului s-a redus de la 5 miliarde la 800 milioane. Oamenii așteaptă soluții de la cei de la guvernare, iar noi asistăm la o sesiune extraordinară de dragul sesiunii extraordinare…”, a spus Vlad Batrâncea.

Cu o replică a venit președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Stimați colegi, eu îmi pun întrebarea – de ce ați mai venit? Salariul să-l luați pentru ziua de astăzi…eu zic să vă stea salariul pentru ziua de azi în gât, scuzați pentru așa o urare”, a spus Igor Grosu.

Printre proiectele adoptate de către majoritatea parlamentară în cadrul ședinței extraordinare se numără cel ce se referă la modificarea Codului electoral, la solicitarea președintei Maia Sandu. Președinta Comisiei Juridice, deputata PAS, Olesea Stamate, a explicat că demersul vizează data alegerilor pentru funcția de șef de stat.

„La art. 135 - data alegerilor pentru funcția de președinte al Rep. Moldova se stabilește prin hotărâre de Parlament cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor”, a declarat Olesea Stamate.

De asemenea, deputații PAS au aprobat, în prima lectură, proiectul ce vizează evaluarea integrității instituționale.

Potrivit unui amendament înregistrat de către deputatul PAS Lilian Carp la acest proiect, lista subiecților declarării averii și intereselor personale urmează să fie extinsă. Astfel, vor fi obligați să depună declarația de avere și angajații autorităților publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice și întreprinderilor municipale, precum și președinții și vicepreședinții partidelor politice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău