Deputații se întrunesc în ședință. Vor examina proiectul bugetului de stat pentru 2019

  • 23 Noiembrie 2018 09:23
Deputații se întrunesc în ședință. Vor examina proiectul bugetului de stat pentru 2019

Deputații, care se întrunesc la această oră în ședință, vor examina astăzi proiectul bugetului de stat pentru 2019, precum și proiectele bugetului asigurărilor sociale de stat și al legii cu privire la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Proiectul bugetului pentru anul 2019 prevede venituri și cheltuieli mai mari cu aproape 10 la sută față de acest an. Deficitul bugetar va fi mai mare decât în acest an și va ajunge la 2,7% din Produsul Intern Brut. Datoria de stat va crește mai semnificativ – cu peste 6 miliarde de lei și va ajunge la sfârșitul anului viitor la 63 de miliarde, sau 30% din Produsul Intern Brut.

Proiectul bugetului presupune o majorare semnificativă a cheltuielilor pentru protecția socială – cu 2,2 miliarde de lei, și pentru educație – cu 650 de milioane.

Pentru anul viitor, Guvernul prognozează un salariu mediu de aproape 7.000 de lei, adică o creștere mai mică de 4%, în termeni reali, excluzând rata inflației, față de anul curent.

De asemenea, este estimată o creștere economică de 4%, în timp ce prețurile se vor majora cu aproape 5 la sută. Exporturile vor crește cu 13%, iar importurile cu peste 9 la sută.

Tot astăzi, Parlamentul urmează să accepte cererea de demisie a guvernatorului Băncii Naționale Sergiu Cioclea. Acesta și-a anunțat decizia acum două zile, invocând motive personale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău