Deputații PSRM vor sprijini proiectele politicii bugetar-fiscale și al bugetului de stat

  • 26 Noiembrie 2020 08:11
Deputații PSRM vor sprijini proiectele politicii bugetar-fiscale și al bugetului de stat

Deputații socialiști vor sprijini proiectele politicii bugetar-fiscale și al bugetului de stat. Într-un comunicat de presă al Partidului Socialiștilor, citat de IPN se menționează că, la insistența deputaților socialiști, dar și a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, în 2021 proiectul politicii bugetar-fiscale nu prevede majorări de impozite. Totodată, s-a pledat pentru necesitatea stimulării fiscale a anumitor sectoare ale economiei, pentru a le ajuta să-și revină cât mai repede din situația de criză provocată de pandemia COVID-19.

Într-o ședință a fracțiunii, la care a participat și Igor Dodon, socialiștii au decis că vor susține aplicarea unei cote reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, în paralel cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară. De asemenea, vor sprijini creșterea mărimii pasibile restituirii TVA la exportul producției agricole de la 8% la 12% din valoarea exporturilor.

Fracțiunea PSRM a salutat reducerea TVA pentru sectorul HoReCa, de la 15% la 12%, și propunerea Guvernului de majorare a scutirii personale anuale, de la 24 de mii de lei la 25,2 mii de lei, precum și în cazul persoanelor întreținute o majorare cu 50%, de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei.

Fracțiunea PSRM pledează pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar. Angajaților în sectorul medical urmează să le fie majorate salariile din 1 ianuarie 2021 cu 30%. Un alt aspect pe care l-au încurajat deputații PSRM ține de banii planificați în buget, în sumă de 200 de milioane de lei, pentru subvenționarea impozitelor salariale pentru angajații care s-au întors în țară.

Deputații PSRM au decis să sprijine și adoptarea pachetului de legi privind UTA Găgăuzia și vor promova proiectul de lege, care vine să acorde limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică.

Socialiștii mai spun că vor insista pe inițiativa ca prospectul pentru medicamente să fie tradus și în limba rusă și vor susține modificările la Codul Audiovizualului, „pentru a aduce mai multă claritate în funcționarea radiodifuzorilor, inclusiv prin adaptarea legii la strategia securității naționale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău