Deputații primului Parlament al R.Moldova atenționează despre distorsionarea trecutului și a istoriei și cer demisia lui Aureliu Ciocoi

  • 12 Februarie 2020 12:05
Deputații primului Parlament al R.Moldova atenționează despre distorsionarea trecutului și a istoriei  și cer demisia lui Aureliu Ciocoi

Deputații primului Parlamentul ales în mod democratic solicită demisia și tragerea la răspundere penală a ministrului de externe Aureliu Ciocoi, dar și a președintelui Igor Dodon. Foștii parlamentari consideră că actualul Guvern împreună cu Președinția și cu Partidul Socialiștilor sunt aserviți Federației Ruse care duce împotriva Republicii Moldova un război hibrid.

Declarațiile ministrului de externe privind intervenția armatei ruse în războiul de pe Nistru au stârnit un val de nemulțumiri în societate. Mai mulți politicieni din opoziție, veteranii și de această dată, deputații care au votat Independența i-au cerut ministrului să-și dea demisia. Aureliu Ciocoi nu a renunțat la afirmația sa, că Rusia a oprit vărsarea de sânge, dar a spus ulterior că a fost înțeles greșit.

Fostul deputat, profesorul Alexandru Arseni, a făcut apel la Procuratura Generală să investigheze finanțarea rusească a socialiștilor în frunte cu Igor Dodon, dar și să-i cerceteze pe cei care se află la conducere, pentru subversiuni împotriva Republicii Moldova.

„Kremlinul își recrutează avocați ai intereselor imperiale din rândul oficialilor de cel mai înalt rang și al unui întreg partid politic, Partidul Socialiștilor pe care îl putem numi coloana a cincea a Moscovei în Republica Moldova.”

Acordul de încetare a focului a fost semnat între Republica Moldova și Federația Rusă în 1992, precizează istoricul Anatol Țăranu, și el deputat în primul Parlament. Tot în ’92, Ministerul de Externe de la Chișinău a emis o declarație prin care a învinuit Rusia de agresiune, comentează Anatol Țăranu:

„Cum poți să faci declarații despre caracterul pacificator al armatei a 14-a când există deciziile Ministerului Afacerilor Externe care nu au fost abrogate? Actuala guvernare nu face nimic altceva decât să lovească în istoria noastră națională.”

În 1999, la Summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia s-a angajat să-și retragă trupele și munițiile din Rep. Moldova, până în 2003. Iar în 2018, Republica Moldova a cerut repetat acest lucru la tribuna ONU. Rezoluția votată de Adunarea Generală impune Rusia să-și retragă armata complet și necondiționat. Tot la acea ședință s-a pus în discuție problema schimbării misiunii de pacificare, din militară în una civilă sub mandat internațional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău