Deputații Platformei DA au elaborat deja proiectul unei moțiuni de cenzură. Când va fi depusă aceasta

  • 29 Mai 2020 13:40
Deputații Platformei DA au elaborat deja proiectul unei moțiuni de cenzură. Când va fi depusă aceasta

Platforma Demnitate și Adevăr a elaborat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu, dar partidele parlamentare de opoziție susțin că în momentul de față nu există un număr suficient de deputați care ar demite guvernul și ar vota un alt Cabinet de miniștri. Președintele Igor Dodon consideră că, cel mai probabil, până la alegerile prezidențiale guvernul nu va cădea.

Actuala opoziție nu este pregătită să demită guvernul și să prea guvernarea, a declarat Igor Dodon. El a adăugat că, cel mai probabil, acest lucru nici nu se va întâmpla cel puțin până la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie.

Pe de altă parte, președintele fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că formațiunea sa este pregătită să preia guvernarea. Deputații Platformei DA au elaborat deja proiectul unei moțiuni de cenzură, dar acesta va fi depus doar atunci când va exista numărul necesar de deputați că să-l susțină.

„Ea poate fi depusă în orice clipă. imediat când avem siguranța că sunt 52 de voturi și că putem instala un nou guvern. Noi ne-am făcut datoria. Deja depinde de celelalte formațiuni politice”.

De asemenea, deputatul PAS Mihai Popșoi susține că nu are rost să fie depusă moțiunea, atâta timp cât nu există o majoritate care să o susțină.

„Din moment ce nu o să mai existe o majoritate parlamentară, o să trebuiască de acționat. Din moment ce acum este majoritate parlamentară, asta ar însemna împărțirea blănii ursului din pădure. Dar, evident, nu este exclus că această majoritate se va risipi, iar atunci o să discutăm serios despre înlocuirea guvernului.”

În același timp, deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, care a creat un așa-numit bloc antiguvernamental la care au aderat deputații Partidului Șor, consideră că lucrurile se pot schimba.

”Suntem gata să facem compromisuri pentru a rezolva problemele din țară în eventualitatea găsirii unui guvern mai capabil să rezolve aceste probleme. Astăzi încă nu avem voturile necesare, dar cine știe,  peste vreo săptămână poate situația se va schimba.”

Amintim că după ce mai mulți deputați au părăsit Partidul Democrat, majoritatea parlamentară a rămas cu 52 de mandate, din minimul necesar de 51, fiind susținută însă și de deputatul independent Alexandr Oleinic. Experții susțin însă că dacă și actualei opoziții îi va reuși să demită Guvernul, i-ar fi foarte complicat să formeze un alt cabinet de miniștri având în vedere că este vorba de partide cu trecut și viziuni politice foarte diferite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău