Deputații Platformei DA acuză că le sunt boicotate inițiativele

  • 20 Februarie 2020 15:35
Deputații Platformei DA acuză că le sunt boicotate inițiativele

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr acuză că le sunt boicotate inițiativele, cu încălcarea Regulamentului Parlamentului. La un briefing de presă, Vasile-Andrei Năstase a spus că a mai fost amânată o dată includerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a proiectului de hotărâre cu privire la adoptarea unei Declarații privind dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic.

„Vrem să dăm un semnal către societate, că vom merge până în pânzele albe, pentru că au de suferit mulți oameni”, a spus parlamentarul, salutând decizia Procuraturii Generale de a constitui un grup de control al dosarelor penale pretins instrumentate pe criterii politice, transmite IPN.

Colegul de fracțiune, Dinu Plîngău, a spus că la ședința de astăzi a fost violat Regulamentul Parlamentului, iar anumiți angajați ai legislativului au fost impuși să nu avizeze admiterea în procedură legislativă a moțiunii simple asupra politicilor și activității Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Igor Munteanu și-a exprimat dezaprobarea față de încercarea de a tergiversa pregătirea pentru lectura a doua a proiectului de lege privind „dezoffshorizării”. Potrivit parlamentarului, legea „este un element esențial pentru asanarea spațiului public, pentru a curma orice conexiune toxică a sectorului public din Moldova cu diverse firme înregistrate în offshore. Igor Munteanu constată și o sabotare pe subiectul moratoriului la dobândirea cetățeniei prin investiție. Potrivit lui, amânarea deciziei prelungire a moratoriului vorbește despre faptul că „așa-zisa noua majoritate parlamentară constituită din PSRM și PDM și-au format o anumită agendă care nu este în interesul public și care creează în continuare riscuri de securitate națională pentru Moldova”. Aceeași poziție este și în cazul „legii Magnitsky”, care ar veni cu semnal foarte puternic că avem instrumentele necesare pentru a ne proteja spațiul public, băncile etc. împotriva unor grupuri care încearcă să destabilizeze economia națională”, a remarcat deputatul Platforma DA.

Chiril Moțpan s-a referit la refuzul Parlamentului de a-l invita la raport pe directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco. Deputatul nu înțelege care au fost motivele acestui refuz, mai ales directorul SIS i-a spus, într-o convorbire telefonică, că este gata oricând să răspundă la întrebările parlamentarilor și a cetățenilor. Chiril Moțpan declară că sunt mai multe întrebări față de conducerea SIS, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău, care „a ajuns subiectul unor trocuri dintre grupuri obscure necunoscute”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău