Deputații PAS vor solicita ANRE să revizuiască modul de calculare a prețurilor la produsele petroliere. ”Petroliștii fac ce vor pentru că instituțiile statului responsabile de acest domeniu nu-și fac treaba”

  • 18 Februarie 2021 14:48
Deputații PAS vor solicita ANRE să revizuiască modul de calculare a prețurilor la produsele petroliere. ”Petroliștii fac ce vor pentru că instituțiile statului responsabile de acest domeniu nu-și fac treaba”

Deputații Partidul “Acțiune și Solidaritate” vor solicita ANRE să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, a anunțat în cadrul unui briefing deputatul Radu Marian, după ce, miercuri, mai multe companii petroliere au majorat prețurile la carburanți.

Potrivit parlamentarului, aceste majorări pot fi explicate doar parțial prin creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale și prin majorarea accizelor. Radu Marian a făcut o comparație a evoluției prețurilor la carburanți cu cele din țările din regiune și a constatat că scumpirile din Republica Moldova sunt exagerate.

În România, de exemplu, ritmul de creștere a prețurilor la benzină a fost de două ori mai mic decât la noi în aceeași perioadă.

Deputatul PAS a amintit că în primăvara și vara anului trecut, când petrolul pe piețele internaționale a atins valori negative, petroliștii din Republica Moldova nu s-au grăbit să micșoreze prețurile, înregistrând profituri enorme.

Petroliștii fac ce vor pentru că instituțiile statului responsabile de acest domeniu nu-și fac treaba. ANRE și Consiliul Concurenții sunt două instituții cheie de reglementare care au în frunte șefi care primesc și 70 de mii de lei pe lună. Chiar dacă petroliștii majorează sistematic în același timp preturile Consiliul Concurenții nu întreprinde nimic pentru a pedepsi înțelegerile de cartel. ANRE se scuză că ei nu pot face nimic atâta timp cât tarifele sunt ajustate de petroliști în limita rentabilității de 10%. Dar ceea ce nu zice ANRE este că metodologia de formare a prețurilor la combustibil este foarte permisivă.

Radu Marian consideră că șefii ANRE și Consiliului Concurenței trebuie să-și dea demisia. Totodată, el a anunțat că deputații PAS vor solicita examinarea în cadrul Consiliului Suprem de Securitate modul cum a acționat ANRE și Consiliul Concurenței în prevenirea înțelegerilor de cartel și a majorărilor la carburanți. De asemenea, deputații PAS vom iniția elaborarea unui proiect de lege de evaluare externă a Consiliului Concurenței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău