Deputații PAS propun crearea Inspectoratului Social de Stat

  • 12 Noiembrie 2021 14:01
Deputații PAS propun crearea Inspectoratului Social de Stat

Deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate propun crearea unei structuri care să aibă împuterniciri de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni în cazurile în care de servicii și prestații sociale beneficiază persoane care nu merită. Inițiativa a fost prezentată astăzi, 12 noiembrie, într-un briefing de presă, transmite IPN.

„În anul 2020, de către Inspecția Socială au fost constate și raportate 1919 iregularități din 997 de cereri de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului. Rata de depistare a cererilor cu încălcări a constituit în medie 95,6%. Ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăți necuvenite a constituit 60,2%. Din suma verificată de 8,304 milioane de lei, valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului a constituit 2,437 milioane de lei sau 29,4%”, a declarat deputatul Dorian Istratii.

Potrivit lui, în urma recomandărilor Inspecției Sociale, au fost rambursate doar 144 de mii de lei, ceea ce constituie 6,6% din suma propusă spre restituire.

Parlamentarul PAS susține că există nereguli și la capitolul servicii sociale și un exemplu este serviciul social echipa mobilă destinat persoanelor cu dizabilități. Potrivit lui, anul trecut în cinci raioane au fost inspectate 107 dosare. În 73 de cazuri au fost depistate nereguli și anume este vorba despre nerespectarea procedurii de admitere a beneficiarilor în serviciu.

Nereguli au fost depistate și în 53 de dosare ce privesc Serviciul social Asistență Parentală Profesionistă. De asemenea, este vorba despre nereguli ce țin de nerespectarea procedurii de admitere a beneficiarilor în serviciu.

„Desigur că informația prezentată mai sus este doar din dosarele verificate de Inspecția Socială în anul 2020. Însă, capacitățile instituției sunt limitate și după cum vedeți, nereguli și ilegalități în domeniul serviciilor și prestațiilor sociale sunt foarte multe”, a mai spus deputatul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău