Deputații PAS despre activitatea CNA, Ruslan Flocea și ofițerul „Ghena”

  • 19 Noiembrie 2021 08:28
Deputații PAS despre activitatea CNA, Ruslan Flocea și ofițerul „Ghena”

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlament au criticat activitatea șefului Centrului Național Anticorupție (CNA) revocat din funcție, Ruslan Flocea. Aleșii poporului au acuzat că instituția nu și-ar face treaba și au făcut aluzie că conducătorul acesteia s-ar fi îmbogățit ilicit și că ar oferi protecționism unor subalterni care demonstrează vicii, transmite IPN.

În luarea sa de cuvânt în plenul Parlamentului, deputatul PAS, Adrian Cheptănaru, s-a referit la un oarecare ofițer „Ghena” care în interiorul CNA este poreclit „oligarhul”. El spune că ofițerii cinstiți îl cunosc ca cel mai corupt ofițer din cadrul instituției, iar directorul Flocea l-a promovat din funcția de șef al Direcției Nord, în șef peste toate dosarele penale din gestiunea CNA. „Ruslan Flocea este foarte bun prieten cu acest individ pe nume Ghena Tănase”. Deputatul a prezentat mai multe informații, care, spune el, i-au fost aduse la cunoștință de oameni din Ungheni de unde persoana respectivă este originară, dar și de către colegi de serviciu ai acestuia.

Deputatul susține că „oligarhul” este milionar în euro, el deține sute de terenuri agricole, construcții comerciale, apartamente și case în proprietate înregistrate pe numele părinților, fratelui, pe numele altor interpuși și chiar pe nume propriu. „Se mai spune în Ungheni că mai e și cămătar și sponsor al contrabandei. Dă bani cu împrumut, cu procent, oamenilor ajunși în nevoie, le cere să pună imobilele în gaj pe interpușii menționați. Atunci când oamenii nu pot să întoarcă împrumutul, ofițerul CNA le ia casa. În 2008, „Ghena” înregistrează un contract privind o datorie de 10 mii de dolari și obține pe numele unui interpus titlul de proprietate asupra unei clădiri ai unui local. Ulterior, pe durata anilor, abuziv a mai construit trei etaje deasupra clădirii, aducând grave incomodități vecinilor. Acesta a intimidat vecinii și autoritățile publice ca să închidă ochii privind acest edificiu. În acest local, ofițerul a jucat mii de partide de cărți pe bani cu autorități publice și criminale din Ungheni”. Deputatul susține că ofițerul a jucat cărți și în sediul Inspectoratului Ecologic de Stat din Ungheni, „de când l-a plasat acolo pe actualul șef – un tip care nu mai putea fura motorină după ce l-au dat afară de la Calea Ferată”.

Potrivit lui Adrian Cheptănaru, „oligarhul CNA”, le crea funcționarilor probleme pentru a li le rezolva ulterior. Astfel, funcționarii intrau în relații de subordine în fața lui. „În 2009, mama ofițerului anticorupție, profesoară la o simplă școală din sat procură un imobil de 60 de metri pătrați în Ungheni. În 2010, tatăl său care este tractorist, procură un apartament de 47 de metri pătrați în Ungheni și altul de 100 de metri pătrați nou în Chișinău. În 2014 și 2015, tatăl și fratele „oligarhului” procură 24 de locuri de parcare în curtea aceluiași bloc. În 2010 mama procură o casă în Călărași, în același an fratele acestuia intră în posesia unei case de locuit în Ungheni. În 2012 tot el procură un apartament de 50 de metri pătrați în Ungheni. Urmează alte cumpărături de imobile de către fratele său. Părinții oligarhului, pe lângă imobile, dețin în proprietate 26 de terenuri cu o suprafață totală de 154 de terenuri, iar ofițerul personal deține 373 de terenuri agricole cu o suprafață totală de 350 de hectare”, a spus Adrian Cheptănaru.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că încrederea cetățenilor în instituțiile statului, inclusiv în CNA, este redusă. Potrivit lui, în procesul evaluării activității CNA-ului a ajuns și el la aceeași concluzie. „Asta, pentru că, anual sunt raportate ca finalizate circa 600 de cauze penale din cele peste o mie reținute în procedură sau circa 1800 în gestiune. Din cele finalizate circa două treimi sunt clasate, suspendate sau încetate. Practic doar 25% din dosare aflate în procedură anual sunt trimise cu propunerea de transmitere în judecată, o rată foarte scăzută”.

„Concomitent, anual, de către instanțe sunt condamnate circa 200 de persoane pentru infracțiuni de corupție și majoritatea, circa 95% primesc ca pedeapsă amendă, fără a fi privați de libertate”. În opinia sa, acest fapt se datorează calității proaste a probelor acumulate și a cazurilor simple de corupție remise în judecată, „dar sunt clasate cauzele penale de rezonanță unde a fost prejudiciat bugetul de stat sau instituțiile publice de milioane de lei”. El mai spune că pe acest fon, declarațiile de venit ale conducătorilor CNA cresc vertiginos. „Soția lui Ruslan Flocea obține venituri de la un SRL și chiar dacă compania are terenuri și livezi, raportează doar 18 mii de lei venit anual și are doar un singur angajat. De asemenea, în perioada 2019-2020, Ruslan Flocea a procurat 28 de terenuri agricole cu o suprafață totală de 16 hectare cu o valoare de piață de 650 de milioane de lei, și-a procurat un automobil de 600 de mii de lei, care este înregistrat pe cumnatul acestuia”. Deputatul l-a mai acuzat pe Ruslan Flocea de faptul că-și protejează rudele și clasează dosarele care cumva sunt legate de acestea.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, a fost demis de Parlament. Aceasta, după ce în plen a fost prezentat Raportul de evaluare a activității CNA pentru perioada ianuarie 2016 - septembrie 2021. Ruslan Flocea nu s-a prezentat în fața deputaților, menționând mai devreme că audierile reprezintă un exercițiu formal, din moment ce decizia de a-l demite a fost deja luată, „lucru confirmat de declarațiile publice ale celor de la PAS”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
9
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău