Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru anul 2022

  • 26 August 2022 13:39
Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru anul 2022

Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru anul 2022. Documentul a fost aprobat cu 54 de voturi ale deputaților PAS.

Ministrul finanțelor Dumitru Budianschi a declarat în Parlament că rectificarea Legii bugetului de stat a fost determinată de mai mulți factori, precum revizuirea prognozei indicatorilor macro-economici pentru anul 2022, impactul economic provocat de criza refugiaților, criza din sectorul energetic și prețurile în creștere la produsele de bază, necesitatea de a interveni cu măsuri noi și de ajustare a celor aprobate anterior.

Proiectul rectificării bugetare este fundamentat pe o creștere economică zero, un  nivel prognozat al inflației de 33,8 la sută la finele anului, majorarea exporturilor cu 40 la sută și a importurilor cu 25 la sută față de anul trecut, a subliniat ministrul finanțelor.

Riscurile majore de care s-a ținut cont la rectificarea bugetară, după cum a subliniat ministrul, țin de persistența incertitudinilor din sectorul energetic, războiul din țara vecină, conjunctura externă complicată, dar și riscurile pandemice care nu au fost eliminate.

Dumitru Budianschi a precizat că în urma rectificării, veniturile bugetului public național vor crește cu 5,6 miliarde de lei și vor fi de 89,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 32 la sută din PIB. Cheltuielile se vor majora cu trei miliarde și vor însuma 106,8 miliarde de lei sau 38,2 la sută din PIB. Totodată deficitul bugetar va constitui 17,2 miliarde de lei, fiind redusă ponderea acestuia în PIB de la 7,2% la 6,2 la sută.

Parlamentul examinează, astăzi, în ședință extraordinară, proiectele de modificare a Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău