Deputații au votat Declarația cu privire la neutralitate

  • 31 Martie 2016 14:04
Deputații au votat Declarația cu privire la neutralitate

Parlamentul a votat astăzi declarația cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova.

Documentul a fost susținut de 62 de deputați PSRM, PCRM, PD și foști comuniști. Celelalte fracțiuni parlamentare au criticat proiectul respectiv, subliniind că documentul nu face nicio referire la prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Prin această declarație se dorește ca Parlamentul să confirme, citez, ”devotamentul față de principiul constituțional care stabilește că Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil, să reitereze statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, să depună  toate eforturile pentru menținerea și consolidarea statalității Republicii Moldova” . În plus, Legislativul se angajează să modifice legislația pentru a realiza dezideratele respective.
 
”62 de deputați astăzi au votat primul pas și noi vom face tot posibilul ca să convingem colegii să votăm interzicerea prin lege a organizațiilor care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova” a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon.
 
Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că formațiunea sa a susținut întotdeauna suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova.
 
”Republica Moldova este stat suveran, independent, neutru și aceste principii constituționale sunt sfinte pentru noi. PDM niciodată nu a pledat și nu va pleda pentru ca R. Moldova să devină parte componentă a unui alt stat, indiferent care ar fi acest stat”, a declarat  Marian Lupu.

Pe de altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, a remarcat că în această declarație nu se face nicio referire la armata rusă prezentă pe teritoriul Republicii Moldova și care este cea mai mare amenințare la adresa suveranității statului.
 
”Este o declarație a partidelor de stânga care promovează interesele Federației Ruse. Este rușinos că în această declarație, când vorbesc de independență, unitate, suveranitate, au uitat să includă și retragerea armatei ruse care este cel mai mare pericol pentru ceea ce vor ei să demonstreze că apără”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
 
Iar președintele Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a declarat că această declarație va antagoniza și mai mult societatea. În plus, votul din parlament conturează o nouă majoritate parlamentară de stânga, a spus Iurie Leancă.

”Este o declarație lipsită de conținut, sterilă, care în loc să ne ajute să depășim polarizarea din societate, vine să o dezbine și mai mult. Unica valoare, de fapt, a acestei declarații este că iată conturează elementele unei noi majorități de stânga”  a spus Iurie Leancă.
 
Proiectul declarației a fost înregistrat de către deputații comuniști și a provocat dezbateri aprinse în plenul Legislativului și săptămâna trecută. Atunci, subiectul nu a fost supus votului din lipsă de cvorum.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Ploaie ușoară
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău