Deputații au aprobat Planul de construire a noilor sedii pentru judecătorii

  • 04 Martie 2017 12:54
Deputații au aprobat Planul de construire a noilor sedii pentru judecătorii

Procesul de construcție sau de renovare a sediilor pentru cele 15 judecătorii de fond constituite în contextul reformării sistemului judecătoresc urmează să se desfășoare în patru etape, pe parcursul a zece ani. Planul a fost aprobat de Parlament în ședința din 3 martie, transmite IPN.

În prima etapă – anul 2017, urmează să fie finalizată construcția sediului Judecătoriei Ungheni, care a fuzionat cu Judecătoria Nisporeni. Construcția edificiu a început în 2014. Palatul Justiției din Ungheni a prevăzut șase niveluri și un spațiu total de 4400 de metri pătrați. Tot în prima etapă urmează a fi identificate terenuri pentru construcția altor instanțe. Va fi creat un grup care va monitoriza procesul de construcție și renovare.

În cea de-a doua etapă – anii 2018-2021, urmează să fie construite sedii pentru judecătoriile Edineț, Orhei, Hâncești, Căușeni, Cahul și Chișinău. În a treia etapă – 2021-2023, vor urma lucrările la sediile judecătoriilor Bălți, Soroca, Strășeni, Drochia, Comrat. În ultima etapă – anii 2024-2027, vor fi construite judecătoriile Anenii Noi, Criuleni și Cimișlia.

Actualmente din cauza insuficienței sălilor de ședință, foarte multe ședințe de judecată au loc în birourile judecătorilor, ceea ce face imposibilă utilizarea echipamentelor de înregistrare audio, care sunt instalate doar în sălile de ședințe și pentru care s-au alocat mijloace financiare enorme. Totodată, instanțele nu dispun de suficiente zone de așteptare, indicatoare, ascensoare, grupuri sanitare, servicii de ajutor pentru utilizatori, spații pentru examinarea documentelor, cantine, ceea ce impune justițiabilii și vizitatorii instanțelor să se îmbulzească pe holuri, să fie slab informați și nemulțumiți de contactul pe care-l au cu sistemul judecătoresc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău