Deputat: Vom folosi toate modalitățile legale pentru ca proiectele votate ieri să nu devină legi

  • 17 Decembrie 2020 14:55
Deputat: Vom folosi toate modalitățile legale pentru ca proiectele votate ieri să nu devină legi

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, susține că „pe ultima sută de metri a acestui Parlament, prioritate pentru majoritatea ȘorDon nu sunt problemele oamenilor, dar împărțirea schemelor și a promovarea unor interese”. Parlamentarul a declarat că formațiunea va folosi toate modalitățile legale pentru a nu permite ca proiectele votate în ședința de miercuri să devină legi, transmite IPN.

„Sub umbrela așa-ziselor idei nobile de ușurare a accesului la medicamente a populației, se propune apariția farmaciilor mobile, revederea modalității de formare a prețurilor de achiziție și reducerea adaosurilor comerciale la medicamentele compensate. Spun așa-zisele, deoarece, în realitate, au cu totul alt interes. În realitate aceste proiecte au drept scop crearea unui monopol al marilor jucători pe piața farmaceutică și dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine, precum și a farmaciilor mici individuale”, susține Liviu Vovc. Potrivit lui, „aceste tarabe pe roți vor comercializa necontrolat orice substanțe medicamentoase, de la antibiotice până la anabolizante, practic fără posibilitatea de control din partea autorităților a calității, originii, modalității de păstrare și prețului acestora.

„Încă un proiect de modificare prevede parcă reducerea prețului la medicamentele compensate, prin limitarea și diminuarea adaosului comercial pentru depozite la 4% și farmacii – 8%. Dar, în realitate, prin aceste modificări, medicamentele compensate vor dispărea de pe rafturile mai multor farmacii independente, și mai ales din farmaciile din localitățile rurale și cele din spitale. Și acest lucru se va întâmpla deoarece depozitele vor avea interes să vândă medicamente compensate doar în cadrul rețelelor proprii de farmacii. Pe când, dacă depozitul ar vinde unor farmacii individuale sau din spitale, venitul lor va fi de doar 4%”, explică deputatul.

Acesta a mai spus că cel mai cinic amendament este de a scoate limita pentru adaos comercial la medicamentele care se vând fără prescripție medicală. Adică vitaminele, antiviralele, bronhodilatoarele, medicamentele care se folosesc în tratarea infecției COVID-19 vor putea fi vândute de farmacii la prețul care si-l doresc farmaciile, adaosul comercial nemaifiind reglementat de lege.

„Cetățenii trebuie să știe. Odată cu votarea acestor proiecte, mai multe farmacii pur și simplu nu vor mai putea activa și în scurt timp își vor sista activitatea. Se va începe monopolizarea pieței farmaceutice. Vor dispărea medicamentele ieftine de pe piața, iar cele care se vând fără prescripție medicală se vor scumpi”, a mai spus Liviu Vovc.

Proiectul de lege ce vizează farmaciile mobile a fost votat, împreună cu alte proiecte, inclusiv proiectele bugetelor de stat și politica bugetar-fiscală, în ședința Parlamentului de miercuri, 16 decembrie, care s-a încheiat aproape de miezul nopții. Documentele au fost votate, fără dezbateri, de către deputații Fracțiunii PSRM și ai platformei „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului Șor. Deputații din opoziție nu au fost de față.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău