Deputat PAS: Protestul de duminică este legat de obținerea statutului de țară candidată la aderare

  • 21 Iunie 2022 08:28
Deputat PAS: Protestul de duminică este legat de obținerea statutului de țară candidată la aderare

Protestul de duminică din Piața Marii Adunări Naționale a fost organizat în contextul intenției Uniunii Europene de a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare. O spune deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc, potrivit căruia evenimentul a avut menirea de a destabiliza situația în preajma summit-ului Consiliului Uniunii Europene din 23-24 iunie. În același timp, opoziția extraparlamentară cere instituțiilor statului să investigheze modul în care a fost finanțat protestul de duminică, notează IPN.

Reprezentanții guvernării spun că prin intermediul protestului de duminică, unele formațiuni politice și-au exprimat dezacordul față de decizia autorităților de a apropia țara de Uniunea Europeană. Potrivit deputatului PAS, Virgiliu Pîslariuc, Partidul Șor a încercat să se camufleze prin intermediul mișcării „O viață nouă” pentru a nu da socoteală în fața legii pentru banii cheltuiți la organizarea protestului.

„Protestul hibrid de duminică este legat de evenimentele care au loc la Bruxelles, ce vizează statutul țării noastre de candidat la aderare. Ceea ce se întâmplă acum este o încercare de destabilizare, dar și de a mai arăta că parcursul pe care l-a luat statul nostru nu este pe placul unor actori politici. Ei au încercat să evite directa asociere cu Partidul Șor, fiindcă în mod normal Partidul Șor trebuie să declare toate aceste cheltuieli”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„În urma evenimentelor de duminică am înțeles că s-au cheltuit foarte mulți bani pentru organizarea protestului și am mai înțeles că actuala guvernare nu este chiar atât de autoritară după cum este prezentată. Pe timpul lui Plahotniuc, dacă cineva ar fi încercat să angajeze atât de multe autobuze și microbuze, n-ar fi reușit. Asta înseamnă că atât administrația centrală, cât și cele de nivel raional n-au intervenit. S-au cheltuit bani enormi pentru organizarea unui astfel de eveniment, iar atunci când protestele sunt organizate pe bani, apare întrebarea, cine este beneficiarul? Și este clar că doar Șor este atât de generos la bani”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu.

În același timp, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că Partidul Șor a încercat prin intermediul unui miting pretins apolitic să atragă cât mai mulți participanți. Reprezentanții Platformei DA cer autorităților să investigheze modul în care au fost aduși oamenii la protest și să verifice dacă aceștia au fost mituiți sau nu.

„Ei au dorit să mintă cetățenii, ca oamenii care sunt supărați pe actuala guvernare din cauza prețurilor foarte mari să fie ademeniți la protestul lor, ca să arate că sunt foarte mulți și au mai venit și cu ideea unui concert. Eu am calculat doar costurile concertului, uitându-mă pe internet care este prețul fiecărui interpret. Kirkorov – 2 milioane de lei, Egor Kreed – un milion de lei. Și asta e doar prețul interpreților. Scena pe care voiau s-o instaleze e 20 de mii de euro. Iar cât privește transportul, pentru mine este straniu că nu s-a încercat să se investigheze cine a contractat microbuzele și autobuzele, cum au fost aduși oamenii? Sper că FISC, CNA și SIS va investiga cum a fost finanțat acest protest”, a spus ex-deputatul Platformei DA, Liviu Vovc.

Potrivit organizatorilor, la protestul de duminică din PMAN au participat 40 de mii de oameni. La finalul protestului a fost adoptată o rezoluție prin care „este atrasă  atenția întregii țări, dar și comunității internaționale asupra situației critice în care a ajuns Republica Moldova”. Potrivit organizatorilor, obiectivul mișcării „O viață nouă” este de a determina PAS să renunțe la putere și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău