Deputat în Primul Parlament de la Chișinău: Rusia Țaristă, groparul Moldovei Istorice

  • 20 Aprilie 2021 10:28
Deputat în Primul Parlament de la Chișinău: Rusia Țaristă, groparul Moldovei Istorice

Rusia țaristă este groparul Moldovei istorice. De această părere este Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament de la Chișinău și semnatar al Declarației de Independență, care a vorbit în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova despre perioada dintre anii 1812 și 1918, atunci când Basarabia, care reprezenta circa jumătate din Moldova istorică, a fost sub ocupație țaristă.

Dacă ne amintim, din 1812 cam până în 1828, Basarabia parcă și-a păstrat o parte din autonomie, deși era o chestiune relativă când ne gândim la țarism. Însă după 1828, totul a fost demolat și s-a mers pe varianta scurtă, aceasta însemnând rusificare crasă”, a menționat Alecu Reniță.

Sursa a mai adăugat că din cauza politicii de rusificare, care a fost pornită atunci, memoria multor cetățeni a fost ștearsă, ceea ce le-a oferit posibilitatea rușilor să interpretez istoria astfel, de parcă, aceasta ar porni din 1812.

Însă, realitățile sunt de altă natură. Rusia țaristă este groparul Moldovei istorice, de când a rupt Moldova în două, ocupând circa 45 de mii de kilometri pătrați. Iar de aici ni s-au tras foarte multe, inclusiv o rusificare masivă. Și cred că nimic nu vorbește mai mult decât faptul că timp de 106 ani de ocupație țaristă, în Basarabia românească nu a fost deschisă nici măcar o școala primară în limba română”, a punctat fostul parlamentar.

În același context, Alecu Reniță a mai remarcat, că nu întâmplător moldovenii de dincolo de Prut au fost primii care au lansat ideea unității neamului românesc, pentru a crea un stat comun cu ceilalți români.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău