Deputat în primul Parlament de la Chișinău, mesaj de Ziua Națională a României

  • 30 Noiembrie 2020 12:25
Deputat în primul Parlament de la Chișinău, mesaj de Ziua Națională a României

„În spațiul carpato-danubiano-pontic Dumnezeu a creat un singur popor – poporul român – și patria acestui popor este una singură – România”. Declarația a fost făcută de Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament de la Chișinău, care a vorbit despre Marea Unire.

Marele istoric și patriot Nicolae Iorga spunea că cea mai mare faptă din viața neamului nostru a fost înfăptuirea României unite, a statului unitar care a adunat la 1 decembrie 1918 aproape toate pământurile istorice locuite de veacuri de români.

Această uriașă operă de reîntregire a națiunii române s-a clădit temeinic și îndelung cu gândul, cu sufletul, cu sabia și cu plugul tuturor generațiilor de băștinași; s-a făcut cu jertfe enorme și a încununat visul secular al moldovenilor, muntenilor, transilvănenilor, ardelenilor, basarabenilor, bucovinenilor, bănățenilor, maramureșenilor, dobrogenilor de a viețui împreună, pentru totdeauna, în vecii vecilor, fiindcă în spațiul carpato-danubiano-pontic Dumnezeu a creat un singur popor – poporul român – și patria acestui popor este una singură – România”, a explicat sursa.

Potrivit fostului parlamentar de la Chișinău, icoana acelor zile, când milioane de suflete reînviate în Basarabia, Bucovina și Transilvania, „cu moarte pe moarte călcând,” sfărâmau lanțurile robiei străine, își scriau propria carte de istorie și își cucereau libertatea, demnitatea și unitatea națională, strălucește fascinant peste timpuri, arătând voința, frumusețea și încrederea poporului român în destinul și viitorul său.

Ceea ce conferă, pentru noi, o încărcătură aparte a omagierii Zilei de 1 decembrie, este că în anul de grandioase zguduiri naționale și sociale, 1918, procesul de reîntregire a națiunii române pornește de aici, din Basarabia. Marii noștri compatrioți îmbrățișează din convingere și necesitate vitală cauza românească, formând acea minunată generație a Unirii în frunte cu Ioan Pelivan, Pan Halippa, Ion Buzdugan, Vasile Stroescu, Ștefan Ciobanu, generație care prin mare curaj, responsabilitate și înțelepciune votează la Chișinău, pe 27 martie, Actul Unirii. Fapta măreață a românilor basarabeni este continuată în toamnă de sora noastră Bucovina, care după o înstrăinare umilitoare de 143 de ani, hotărăște prin votul populației deșteptate, în data de 28 noiembrie, la Cernăuți, reîntoarcerea la Patria-Mamă.

Și, cum sfârșitul încununează opera, la 1 decembrie 1918, în cetatea primului întregitor al neamului românesc Mihai Viteazul, la Alba Iulia, cu votul popular a peste o sută de mii de români, Transilvania noastră dărâmă închisoarea habsburgilor și revine liberă Acasă. În fața mulțimilor cuprinse de fiorul unității de neam, văzând chipurile luminate și mândre ale românilor din teritoriile slobode, primul ministru al României, Ionel Brătianu, exclamă printre lacrimi de bucurie: „Vă așteptăm de o mie de ani și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată. Sunt în viața unui neam clipe de fericire atât de mari încât ele răscumpără veacuri întregi de suferință. Bucuria noastră nu este bucuria unei singure generații. Ea este sfânta tresărire de bucurie a întregului popor român care de sute și sute de ani a îndurat suferințele cele mai crude, fără să-și piardă credința neclintită în sosirea acelei zile care ne unește astăzi și care trebuia să vie, care nu se putea să nu vie. Fraților, fiți bineveniți! Trăiască România Mare!”, a amintit Alecu Reniță, notează infoprut.ro.

Totodată, acesta a punctat că „prin lupte îndelungate și jertfe uriașe, românii din imperiile asupritoare, însuflețiți de duhul libertății și de idealul unității naționale, dând glas voinței populare, înlătură hotarele nedrepte din sânul aceluiași popor și caligrafiază pe harta lumii statul unitar al întregii noastre seminții – România”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău