Deputat din primul Parlament: Primeam propuneri de la oameni, trebuiau examinate, și apoi ieșeam cu proiecte în fața Parlamentului. Acum aflam despre adoptarea unui act normativ din “Monitorul Oficial”

  • 27 August 2019 16:05
Deputat din primul Parlament: Primeam propuneri de la oameni, trebuiau examinate, și apoi ieșeam cu proiecte în fața Parlamentului. Acum aflam despre adoptarea unui act normativ din  “Monitorul Oficial”

Peste 100 de deputați din primul Parlament al Republicii Moldova s-au convocat astăzi într-o ședință festivă ce a avut loc în sala unui teatru din Chișinău. Ședința a fost inaugurată cu intonarea imnului „Deșteaptă-te, române!”, adoptat de primul Parlament ca imn de stat al Republicii Moldova. Relatează Alina Rusu.

Dincolo de despărțirea de imperiul sovietic, trebuia să urmeze revenirea la vatra națională, de veacuri, adică unirea cu România, a declarat ex-deputatul Nicolae Misail, în cadrul ședinței deputaților din primul Parlament al Republicii Moldova.

El și-a exprimă regretul că unii parlamentari și-au trădat ulterior propriile concepții și au votat niște prevederi legislative care au dus la slăbirea statului, inclusiv la legiferarea autonomiei teritoriilor populate de găgăuzi, care inițial cereau doar autonomie culturală.

Nicolae Misail consideră că liderii de astăzi ar trebui să-și îndeplinească prevederile declarației de independență, având ca scop unirea cu România în cadrul Uniunii Europene.  

Alianța dintre Blocului ACUM și a Partidului Socialiștilor ar trebui să dureze cel puțin până la dezoligarhizarea deplină a statului, a mai spus deputatul în alt context:

„Văd că Dodon, președintele asa-zis al republicii, încearcă să se mențină între două luntri, încearcă să fie bun și cu Uniunea Europeană și cu Moscova și de acuma își trădează propriile lui declarații de mai înainte, așa cum a fost ultima, cu privire la Ucraina. Dar hai să le urez succes până acolo, până or pune temelia dezoligarhizării, pentru că ea încă nu e pusă. Și după aia nu are rost această alianță, pentru că sunt două entități absolut diferite.”

Un alt deputat în primul Parlament, Mihail Cotorobai, își exprimă regretul că nu a fost dusă până la capăt reforma teritorial-administrativă care urma să fie realizată de Comisia de autoadministrare locală  pe care o conducea.

Mihail Cotorobai și-a mai exprimat regretul că nu a fost păstrată transparența decizională care era specifică primului Parlament, când toate proiectele de legi erau publicate și supuse dezbaterilor publice, înainte de a  fi adoptate. Astăzi, în calitate de avocat parlamentar, el a mărturisit că se ciocnește zilnic de cazuri de încălcare a legislației în vigoare:

„Ultima vreme noi cu Dvs. aveam cazuri când aflam despre aprobarea, adoptarea unui act normativ din publicația “Monitorul Oficial”. Pe timpul primului Parlament toate proiectele  erau publicate în ziarul „Moldova Socialistă”. Ca președinte al comisiei pe reforma teritorial-administrativă, pe reforma funciară, primeam, să-mi fie iertată expresia, cu sacii propuneri ale oamenilor. Trebuiau examinate, incluse în acest proiect și apoi ieșeam cu acest proiect în fața Parlamentului.”

În cadrul ședinței de azi a fost lansat și volumul Cavalerii Ordinului Republicii, care conține și biografiile deputaților din primul Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău