Deputatul Constantin Codreanu a solicitat creșterea burselor studenților etnici români la valoarea bursei minime a studenților din România

  • 22 Octombrie 2019 09:36
Deputatul Constantin Codreanu a solicitat creșterea burselor studenților etnici români la valoarea bursei minime a studenților din România

Deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, l-a interpelat pe ministrul interimar al Educației Naționale cu privire la sub-finanțarea fondului de burse acordat studenților, masteranzilor și doctoranzilor etnici români bursieri ai României, originari din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia de Nord și alte state.

“Am solicitat ministrului interimar să reconsidere creșterea cuantumului burselor acordate studenților bursieri etnici români la valoarea bursei minime acordate studenților români din țară. O valoare echitabilă a bursei ar însemna 578 de lei pentru studenții care urmează programe de studii de licență și 1.156 de lei pentru studenții care urmează programe de studii de masterat, față de 300 de lei și, respectiv, 350 de lei valoarea actuală”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Parlamentarul consideră important de știut care este, per total și defalcat pe state, numărul de burse acordate în prezent studenților, masteranzilor și doctoranzilor etnici români bursieri ai statului Român originari din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia de Nord etc. și care ar fi impactul bugetar pentru anul 2020.

Conform Hotărârii nr. 844/2008 privind stabilirea cuantumului burselor pentru elevii, studenții, masteranzii, doctoranzii, medicii aflați la specializare și cursanții aflați la stagii de specializare/perfecționare postuniversitară din Republica Moldova, Ucraina, pentru cei de origine etnică română din afara granițelor țării, pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, precum și pentru cetățenii străini, bursieri ai statului român, care studiază în instituții și unități de învățământ de stat din România.

Începând cu anul școlar/universitar 2008-2009, cuantumul burselor pentru elevii, studenții, masteranzii, doctoranzii, medicii aflați la specializare și cursanții aflați la stagii de specializare/ perfecționare postuniversitară din Republica Moldova și din Ucraina, pentru cei de origine etnică română din afara granițelor țării, pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate, precum și pentru cetățenii străini, bursieri ai statului român, care studiază în instituții și unități de învățământ de stat din România, se stabilește astfel:

  1. a) pentru elevi și studenți - echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lună;
  2. b) pentru masteranzi, medicii aflați la specializare și cursanții aflați la stagii de specializare/perfecționare postuniversitară - echivalentul în lei al sumei de 75 de euro/lună.

"Accentuez faptul că legislația în vigoare arată că nicio bursă oferită studenților care urmează programe de studii de licență din România nu poate fi mai mică de 578 lei și mai mică de 1.156 lei pentru studenții care urmează programe de studii de masterat. Este evident că, în cazul etnicilor români din afara granițelor țării, se creează o situație discriminatorie. Voi colabora în continuare cu instituțiile responsabile pentru a găsi o soluție viabilă și în acest caz", a mai declarat Constantin Codreanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău