Deprecierea leului va avea efecte atat negative, cat și pozitive

  • 25 Noiembrie 2014 16:03
Deprecierea leului va avea efecte atat negative, cat și pozitive

Devalorizarea monedei naționale în raport cu dolarul și euro are ca efecte scumpirea unor produse de import, în special a celor energetice, însă poate avea și consecințe pozitive asupra economiei Republicii Moldova, potrivit analiștilor.

În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, odată cu ieftinirea petrolului pe piețele internaționale, va continua aprecierea dolarului, dar, în mod paradoxal, acest lucru se va solda cu scumpirea petrolului pe piața internă, din cauză că valuta de referință în Republica Moldova este dolarul. 

”Putem spune cu certitudine că dolarul va crește în continuare față de leu. Paradoxal, când pe piețele internaționale scade prețul la petrol pentru baril, în Republica Moldova e posibilă creșterea prețurilor la carburanți, din cauza parității valutare”, a declarat Roman Chircă.

În aceste condiții, este posibilă și scumpirea gazului pentru consumatorii finali, a adăugat Roman Chircă.

Alte efecte ale deprecierii leului ar fi scumpirea, în general a produselor, în special a celor de import. Totodată, cei care au accesat credite în valută vor avea de restituit sume mai mari, a observat analistul economic, Alexandru Fală. Pe de altă parte se pot înregistra și efecte pozitive ale acestui fenomen, cum ar fi majorarea veniturilor exportatorilor, a remarcat Alexandru Fală.

”Sunt favorizați exportatorii, deoarece pot obține venituri mai mari în lei. Totodată, la partenerii economici importanți, cum ar fi Rusia (deocamdată Rusia este un partener economic important), dar și Ucraina, se produce la fel o depreciere a monedei naționale  și, în acest context, bunurile noastre își păstrează competitivitatea față de bunurile din Ucraina sau Rusia”, a menționat Alexandru Fală.

Deprecierea leului moldovenesc față de principalele valute de referință ar avea la bază atât factori obiectivi, cât și psihologici, după cum a remarcat directorul Departamentului Operațiuni Valutare din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Lucia Hadârcă, citată de News-Moldova. Astfel, se înregistrează o ofertă de valută mai mică pe piață, pentru că mulți agenți economici fac achitări pentru achiziționarea de noi stocuri. Totodată, există incertitudini legate de situația geopolitică și alegerile din 30 noiembrie, a precizat Lucia Hadârcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău