Departamentul Energiei al Statelor Unite a prezentat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea securității fizice și cibernetice a infrastructurii critice din R. Moldova

  • 20 Iulie 2023 09:40
Departamentul Energiei al Statelor Unite a prezentat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea securității fizice și cibernetice a infrastructurii critice din R. Moldova

Departamentul Energiei al Statelor Unite a prezentat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea securității fizice și cibernetice a infrastructurii critice din Republica Moldova, anunță Ministerul Energiei.

Specialiștii Departamentului Energiei al Statelor Unite au efectuat un studiu al sectorului energetic moldovenesc și au formulat o serie de recomandări pentru întărirea securității fizice și cibernetice a infrastructurii critice. Potrivit lui Nathan Reich, specialist în relații internaționale în cadrul Departamentului Energiei, recomandările au ca obiectiv prevenirea eventualelor atacuri asupra infrastructurii critice, în contextul crizei energetice și, în special, a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a mulțumit pentru asistența oferită de Statele Unite, subliniind că un studiu similar, elaborat în 2019 de Idaho National Lab pentru operatorul național de sistem, Moldelectrica, a efectuat modelări pentru situații de urgență posibile.

„Rezultatele acestui studiu ne-au fost foarte utile în ajunul crizei energetice, inclusiv în contextul unei posibile deconectări de sistemul energetic ucrainean. În baza acestora, a fost elaborat planul de pregătire pentru sezonul rece 2022-2023, iar acum suntem pe ultima sută de metri cu noul plan. Documentul prevede, de asemenea, 3 scenarii, cel mai rău fiind sistarea totală a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, inclusiv pentru malul stâng al Nistrului. În acest caz, însă, situația va deveni o problemă de nivel regional”, a declarat Constantin Borosan.

Prezentă la întrevedere, secretara de stat responsabilă de decarbonizare, Carolina Novac, a subliniat importanța studiului prezentat. „Dacă nu este asigurată securitatea energetică, nu putem vorbi de decarbonizarea economiei. Aici însă avem planuri foarte ambițioase, atât la nivelul cadrului legislativ și de reglementare, cât și la nivel de acțiuni concrete cu finanțare asigurată – investiții masive în creșterea eficienței energetice a clădirilor, a transporturilor, etc”, a declarat Carolina Novac.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău