Departamentul de Stat al SUA numește un consilier pentru „reducerea riscurilor” gazoductului Nord Stream 2

  • 11 August 2021 09:03
Departamentul de Stat al SUA numește un consilier pentru „reducerea riscurilor” gazoductului Nord Stream 2

Secretarul de stat american Antony Blinken a numit un consilier de top în materie de securitate energetică pentru a lucra la măsuri vizând "reducerea riscurilor" reprezentate de gazoductul de gaze germano-rus Nord Stream 2, informează miercuri DPA, potrivit Agerpres.

Numirea diplomatului Amos Hochstein subliniază angajamentul administrației SUA de a preveni ca Rusia să își utilizeze furnizările de resurse energetice ca armă geopolitică, a declarat Blinken marți într-un comunicat.

Hochstein va lucra pentru a ajuta Ucraina și țările est-europene din NATO și UE să ajungă la un "viitor energetic mai sigur și durabil", a spus Blinken.

Hochstein este cunoscut pentru poziția sa critică față de Rusia.

El a servit ca emisar special pentru afaceri energetice internaționale la Departamentul de Stat în administrația președintelui de atunci Barack Obama.

Din 2017, el a lucrat în sectorul privat, inclusiv pentru companii energetice.

Berlinul și Washingtonul au anunțat un progres în iulie după o dispută de ani de zile asupra conductei Nord Stream 2 și au promis în comun sprijin pentru Ucraina.

Germania s-a angajat să-și folosească influența pentru a facilita o prelungire a acordului de tranzit de gaze al Ucrainei cu Rusia, care expiră în 2024, cu până la zece ani.

Blinken a spus că Hochstein se va concentra imediat pe implementarea acordului din iulie dintre Germania și SUA.

Conducta pe sub Marea Baltică este aproape gata și va aduce gazul rusesc în Germania ocolind Ucraina, care se bazează pe venituri din tranzit de gaze.

Statele Unite au criticat puternic Nord Stream 2 ani de zile și continuă să se opună proiectului, dar acum doresc să se abțină de la alte sancțiuni.

Criticii văd gazoductul ca un proiect geopolitic rus ce amenință securitatea energetică a Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău