Demonstrație pro-UE în Georgia, care așteaptă ca UE să-i acorde statutul de țară candidată la aderare

  • 10 Decembrie 2023 14:35
Demonstrație pro-UE în Georgia, care așteaptă ca UE să-i acorde statutul de țară candidată la aderare

Câteva sute de manifestanți pro-UE au mărșăluit sâmbătă prin Tbilisi, cu o săptămână înainte ca Bruxelles-ul să decidă dacă va acorda sau nu Georgiei statutul de țară candidată, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Liderii UE urmează să se întâlnească pe 14 și 15 decembrie pentru a discuta această chestiune în cadrul unui summit în care sunt programate negocieri cu Ucraina și Republica Moldova, care sunt deja candidate oficiale la aderarea la UE.

Fluturând steaguri europene și georgiene, manifestanții, care reprezentau mai multe ONG-uri, au mărșăluit pe principalul bulevard din Tbilisi.

În Piața Europei, demonstranții au desfășurat un steag european de 33 de metri lungime. ''Unitatea georgienilor este de o importanță decisivă pentru a asigura drumul nostru spre UE'', au declarat organizatorii într-un comunicat.

Președinta proeuropeană a țării, Salome Zurabișvili, a fost prezentă la demonstrație.

''În principiu, decizia din 15 decembrie nu ar trebui să pună probleme, dacă va urma recomandarea Comisiei (Europene), ceea ce sperăm'', a declarat ea pentru AFP.

''Ar fi extrem de grav dacă (liderul ungar Viktor) Orban - la instigarea Rusiei - ar putea forța Uniunea Europeană să meargă împotriva unor decizii care ar duce la un viitor european comun, la libertatea comună a Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul spațiului european", a adăugat ea.

Georgia, o fostă republică sovietică aflată de mult timp sub sfera de influență a Moscovei, a depus o cerere de aderare la UE după ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022.

În iunie 2022, Bruxelles-ul a acordat statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova, dar nu și Georgiei, cerând reforme electorale și judiciare, eforturi pentru îmbunătățirea libertății presei și lupta împotriva oligarhilor.

Cu toate acestea, în noiembrie, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidată Georgiei, solicitând totodată guvernului georgian să întreprindă reforme care să "reflecte" voința cetățenilor săi de a adera la Uniune.

Aspirația de a adera la UE și la NATO este consfințită în Constituția georgiană și este susținută, conform sondajelor de opinie, de aproximativ 80% din populație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău