Democrații au mai creat un Guvern, dar din umbră (Revista presei)

  • 07 Februarie 2018 11:40
Democrații au mai creat un Guvern, dar din umbră (Revista presei)

Revista presei din 7 februarie 2018

Democrații au mai creat un Guvern, dar din umbră, titrează Moldstreet. Portalul scrie că partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță că a decis crearea a nouă departamente de specialitate, constituite din specialiști atât din cadrul partidului, cât și din afară. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari a precizat că e vorba de departamente specializate pe: politică și strategie; politica externă și integrarea europeană; economie, buget și finanțe; infrastructură și transport; justiție și legislație; dezvoltarea regională, agricultura și protecția mediului; relațiile regionale și administrația locală; protecția socială și sănătatea; educație, cultură, tineret și sport; securitatea statului și ordinea publică. Altfel spus acestea coincid în mare parte cu structura actuală a Executivului și de fapt este un soi de Guvern din umbra, subliniază Moldstreet.

Ce se va întâmpla dacă Igor Dodon refuză să promulge legile? explică Adevărul. Pubșicația remarcă faptul că Șeful Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, nu pare deranjat că Igor Dodon a declarat recent că nu va promulga legea ce prevede introducea în Constituție a sintagmei „integrarea europeană” ca vector strategic al țării. Speakerul a dat de înlețes că șeful statului ar putea fi din nou suspendat în urma unei decizii a Curții Constituționale, subliniind că „avem un președinte de rezervă” care îl va înlocui pe cel ales.

Igor Dodon un președinte nihilist, afirmă analistul politic Iulian Chifu. Acesta susține că Dodon l-a luat pe „NU” în brațe și respinge orice propunere, orice om, orice atribuție, orice e legat de ordinea de drept, de statutul și responsabilitățile instituțiilor în stat. E și destructiv prin definiție, subliniază publicistul în deschide.md. Pe de altă parte, Igor Dodon e un nihilist pentru că nu are nici un proiect, nu face nimic constructiv pentru concetățenii săi ci doar, poate, pentru propria persoană, pentru care promovează fără noimă proiectul acumulării puterilor neconstituționale. Dar Igor Dodon este și un anarhist. Își neagă originile statalității Republicii Moldova, statul în care este președinte. Pe de altă parte, nihilismul lui Dodon se reflectă și în altă realitate. E un personaj tragic. Joacă un rol ingrat doar din motivele de propășire personală și pentru avantaje electorale și de putere, crede el.

Comuna Grătiești din suburbia Capitalei este prima localitate din municipiul Chișinău care a semnat o Declarație simbolică de Unire cu România, anunță Agora.md. Se întâmplă după ce alte 12 localități au adoptat decizii în acest sens. De această dată însă întreg procesul de prezentare a proiectului de decizie, precum și procedura de votare, au fost filmate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău