Demisie surprinzătoare a președintelui Băncii Mondiale, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului

  • 16 Februarie 2023 09:27
Demisie surprinzătoare a președintelui Băncii Mondiale, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului

David Malpass, președintele Băncii Mondiale (BM), a anunțat miercuri, 15 februarie, că va renunța la funcția sa până la finalul lunii iunie, după ce în urmă cu câteva luni a intrat în conflict cu Casa Albă pentru că nu și-a exprimat poziția în privința schimbărilor climatice, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Malpass, numit de fostul președinte Donald Trump, va părăsi conducerea băncii multilaterale de dezvoltare, care acordă finanțare de miliarde de dolari pe an economiilor în curs de dezvoltare, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului de cinci ani. El nu a precizat motivele deciziei, spunând într-un comunicat că "după ce s-a gândit serios a decis să exploreze noi provocări".

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, i-a mulțumit lui Malpass pentru activitatea sa, spunând: "Lumea a beneficiat de pe urma sprijinului său puternic pentru Ucraina în contextul invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, a muncii sale vitale de asistență a poporului afgan și a angajamentului său de a ajuta țările cu venituri scăzute să ajungă la un nivel sustenabil al datoriei prin reducerea acesteia".

Yellen a precizat că Statele Unite vor nominaliza curând un înlocuitor pentru Malpass și așteaptă cu interes ca Board-ul Băncii Mondiale să realizeze "un proces de nominalizare transparent, rapid și bazat pe merite pentru viitorul președinte al Băncii Mondiale".

Conform unei tradiții îndelungate, Guvernul SUA selectează șeful Băncii Mondiale, în timp ce liderii europeni aleg directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI).

David Malpass a preluat conducerea Băncii Mondiale în aprilie 2019, iar conform raportului anual al instituției în anul fiscal 2022 BM s-a angajat să acorde peste 104 miliarde de dolari pentru proiecte pe plan global.

Conform raportului anual al Băncii Mondiale din 2021, Malpass a avut în acel an un salariu net anual de 525.000 dolari, iar instituția a contribuit cu peste 340.000 dolari la planul de pensie și alte beneficii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
35,52
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:5,14 m/s
Wed
26
Thu
24
Fri
18
Sat
24
Sun
28
Arhivă Radio Chișinău