Demisie neașteptată la Vatican

  • 25 Septembrie 10:07
Demisie neașteptată la Vatican

Unul dintre cardinalii cei mai influenți ai Vaticanului, italianul Angelo Becciu, a demisionat joi din funcția sa în guvernul Sfântului Scaun, fără a oferi vreo explicație, notează AFP.

"Sfântul Părinte a acceptat renunțarea la funcția de prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și la drepturile legate de poziția de cardinal prezentată de Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu", a anunțat joi seara Sfântul Scaun într-comunicat laconic.

După o carieră de nunțiu apostolic (ambasador), prelatul italian a ocupat timp de șapte ani funcția de substitut la secția Afacerilor Generale din cadrul Secretariatului de Stat, echivalentul unui ministru de interne, în contact permanent cu papa Benedict, iar apoi cu papa Francisc.

În vara lui 2018 a primit pălăria de cardinal de la papa Francisc și după aceea a preluat conducerea administrației Sfântului Scaun însărcinată cu anchetarea și decizia asupra beatificărilor și canonizărilor.

Demisia sa la 72 de ani, prematură în practica Bisericii Romano-Catolice, are toate caracteristicile unei sancțiuni. Scurtul comunicat de presă al Vaticanului precizează că el rămâne cardinal, dar își pierde toate drepturile legate de această funcție, în special posibilitatea de a alege un nou papă în timpul unui conclav sau de a fi consilier al actualului suveran pontif.

Numele cardinalului a fost amintit de mai multe ori în cadrul unei anchete explozive, lansată în urmă cu un an, asupra unor aranjamente financiare opace pentru a cumpăra o clădire în selectul cartier Chelsea din Londra.

Procedura de cumpărare a început în 2014 când monseniorul Becciu se afla încă la Secretariatul de Stat, administrația centrală a Sfântului Scaun cu drept de decizie pentru investiția respectivă. La începutul anului, el a apărat într-o serie de interviuri meritele acestei achiziții imobiliare.

În cadrul acestei anchete, cinci angajați ai Secretariatului de Stat se află în special în vizorul justiției Vaticanului. Un om de afaceri italian a fost arestat în iunie anul trecut sub suspiciunea de extorcare împotriva Sfântului Scaun în cadrul achiziției clădirii londoneze, înainte de a fi pus în libertate provizorie.

Potrivit dezvăluirilor din numărul care va apărea duminică al revistei italiene L'Espresso, cardinalul ar fi dirijat în repetate rânduri sute de mii de euro ai episcopatului italian și Sfântului Scaun către o cooperativă din Sardinia administrată de fratele său, ocupându-se de inserția socială sub egida unei dioceze.

Ancheta, dezvăluită parțial vineri în cotidianul italian La Repubblica și care ar fi putut precipita decizia bruscă de joi seară a cardinalului, afirmă că prelatul a mai favorizat în timpul carierei sale activitățile altor doi frați. Fonduri au fost reinvestite de familia sa în activități financiare, printre care fonduri offshore, potrivit sursei, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
9
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:5,7 m/s
Sun
8
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău